Odluka da se blokira zabrana prodaje pušaka mlađih od 21 godine u Kaliforniji je poništena

Odluka da se blokira zabrana prodaje pušaka mlađih od 21 godine u Kaliforniji je poništena

Američki žalbeni sud je u sredu poništio svoju odluku da je kalifornijska zabrana prodaje poluautomatskog oružja odraslim osobama mlađim od 21 godine neustavna, pozivajući se na nedavnu presudu Vrhovnog suda koja je promenila način na koji sudije moraju da ocenjuju zakone o vatrenom oružju.

U kratkom nalogu, 9. okružni apelacioni sud SAD vratio je slučaj federalnom sudiji koji je odbio da blokira sprovođenje zabrane, koja je usvojena 2019. godine nakon što je 19-godišnjak otvorio vatru na sinagogu u blizini San Dijega.

Većina Apelacionog suda od 2-1 11. maja rekla je da je sudija pogrešio što je potvrdio „skoro potpunu zabranu“ poluautomatskih pušaka za mlade odrasle. Podržao je zahtev da mladi odrasli dobiju lovačke dozvole pre kupovine „dugačkog oružja“.

Naredba od srede je privremena pobeda za državnog tužioca Kalifornije Roba Bontu, koji je branio zabranu.

To je usledilo nakon presude Vrhovnog suda SAD od 23. juna, u slučaju iz Njujorka, kojom je značajno prošireno pravo Amerikanaca da nose oružje van kuće.

Sudija Klarens Tomas napisao je za većinu od 6-3 da sudije treba da procene da li su ograničenja vatrenog oružja u skladu sa istorijskim normama, a ne da li služe važnim državnim interesima.

U kasnijoj sudskoj podnesci, Bonta je rekao da to zahteva od Kalifornije i protivnika zabrane pušaka da „sakupe vrstu istorijskog zapisa“ neophodnu za procenu ustavnosti zabrane.

Koalicija za politiku vatrenog oružja i drugi koji osporavaju zabranu protivili su se poništavanju odluke od 11. maja, rekavši da je većina samo odlučila da li će njihovi zahtevi verovatno uspeti i da presuda Vrhovnog suda neće promeniti tu analizu.

Bontina kancelarija i advokati protivnika zabrane nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.