Nvidia postaje najvrednija kompanija na svetu

Nvidia postaje najvrednija kompanija na svetu

Nvidia je u utorak postala najveća kompanija na svetu, nakon što je procena američkog proizvođača čipova za veštačku inteligenciju premašila 3,33 triliona dolara, nadmašivši Microsoft. Pre dve nedelje, Nvidia je izbacila Apple sa drugog mesta.

Nvidijine akcije su porasle za 3,5% na početku trgovanja u utorak, da bi dostigle najviši nivo od 135,58 dolara po akciji. Softverski gigant Microsoft zabeležio je pad akcija od 0,45 odsto u utorak, na tržišnu kapitalizaciju od 3,32 biliona dolara.

Obe kompanije su ključni igrači u bumu veštačke inteligencije. Nvidia je glavni dobavljač tehnološke industrije za AI čipove i integrisani softver, dok je Microsoft najveći investitor u OpenAI proizvođača ChatGPT.

Akcije Apple-a izgubile su 1,1% u utorak, a tržišna kapitalizacija proizvođača iPhone-a pala je na 3,29 biliona dolara.

Nvidia je ranije ovog mjeseca završila podjelu dionica deset prema jedan, čineći svoje dionice pristupačnijim malim pojedinačnim investitorima.

Američka kompanija je pre godinu dana dostigla tržišnu kapitalizaciju od 1 bilion dolara, a 5. juna 3 triliona dolara – što predstavlja najbrži rast u istoriji – podstaknut bumom veštačke inteligencije. Mnogi investitori veruju da će kompanija nastaviti da raste u vrednosti.

Osnovana 1993. godine, Nvidia je prvobitno dizajnirala grafičke kartice za kompjuterske igre. Kasnije je dodao karakteristike svojim čipovima dizajniranim za mašinsko učenje, povećavajući svoj tržišni udeo. Poslednjih godina porast ulaganja u tehnologiju veštačke inteligencije izazvao je eksplozivan rast kompanije.