Novi zakon Severnoj Koreji daje pravo da izvede preventivni nuklearni napad

Novi zakon Severnoj Koreji daje pravo da izvede preventivni nuklearni napad

Severna Koreja donela je novi zakon koji joj daje pravo da u samoodbrani izvede preventivni nuklearni napad, potez koji po čelniku Kim Džong Unu status zemlje kao nuklearne sile čini „nepovratnim“ i zabranjuje bilo kakve razgovore o denuklearizaciji, objavili su u petak državni mediji.

Taj je čin usledio u vreme kada se, prema posmatračima, Severna Koreja priprema za nastavak nuklearnih proba prvi put od 2017., nakon što istorijski samiti s tadašnjim američkim predsednikom Donaldom Trampom i ostalim svetskim čelnicima 2018. nisu uverili Kima da napusti program razvoja nuklearnog oružja.

Vrhovna narodna skupština donela je novi zakon u četvrtak, prenela je državna novinska agencija KCNA.

„Najveći značaj ozakonjivanja politike nuklearnog naoružanja je u tome što se povlači crta nepovratnosti koja znači da nema pogađanja oko našeg nuklearnog oružja“, rekao je Kim u govoru poslanicima.

Severna Koreja se ustavom već proglasila nuklearnom zemljom, ali novi zakon ide korak dalje tako što određuje kada se to oružje može upotrebiti – kao odgovor na napad ili da bi se zaustavila invazija. Zakon takođe dopušta preventivni nuklearni udar ako se detektuje neposredna pretnja napadom oružjem za masovno uništenje ili napad na „strateške ciljeve“ zemlje.

Zakon takođe zabranjuje razmenu nuklearnog oružja ili tehnologije s drugim zemljama, navodi agencija.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ponudila je sastanak Kimu bilo kada i bilo gde, a južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol obećao je veliki paket pomoći ako Pjongjang počne da odustaje od nuklearnog arsenala.

No, Severna Koreja je odbila te ponude, rekavši da SAD i njeni saveznici nastavljaju da vode „neprijateljske politike“ u obliku sankcija i vojnih vežbi.

„Sve dok na svetu ima nuklearnog oružja, dok ima imperijalizma, dok ne prestanu vojne vežbe SAD i njenih sledbenika protiv naše države, jačanje naše nuklearne snage neće stati“, istakao je Kim.