SAD apeluju na Kinu i Indiju zbog ruskog nuklearnog oružja u svemiru

SAD apeluju na Kinu i Indiju zbog ruskog nuklearnog oružja u svemiru

Američki državni sekretar Entoni Blinken pokrenuo je pitanje mogućnosti da Rusija razvije nuklearno svemirsko oružje u razgovoru sa svojim kineskim i indijskim kolegama u petak i subotu na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, prenosi „Njujork tajms”.

Prema pisanju publikacije, Blinkenova poruka je bila nedvosmislena: svaka nuklearna eksplozija u svemiru uništila bi ne samo američke satelite, već i one iz Pekinga i Nju Delhija.

Kako se navodi u članku, državni sekretar je takođe rekao da, pošto je ruski predsednik Vladimir Putin jasno stavio do znanja da prezire Sjedinjene Države, lideri Kine Si Đinping i Indije Narendra Modi treba da ga odvrate od onoga što bi moglo da se pretvori u katastrofa.

Prema neimenovanim američkim zvaničnicima i nezavisnim analitičarima, hipotetička nuklearna eksplozija u svemiru bi uništila globalne komunikacione sisteme, ometajući sve, od hitnih službi do mobilnih telefona i regulacionih generatora i pumpi.

Pored toga, kažu oni, ostaci eksplozije bi se rasuli po niskoj Zemljinoj orbiti i otežali, ako ne i nemoguću, navigaciju za sve satelite, od Starlink satelita koji se koriste za internet komunikaciju do špijunskih satelita.

Čak i ako Ruska Federacija stavi nuklearno oružje u orbitu, američki zvaničnici koje je intervjuisao The Nev Iork Times slažu se da ovo oružje neće biti detonirano.

Umesto toga, kažu oni, ostaće u niskoj orbiti kao tempirana bomba, podsećajući Putina da, ako bude previše pritisnut sankcijama ili vojnim protivljenjem njegovim ambicijama u Ukrajini ili šire, može da uništi ekonomiju bez uticaja na stanovništvo Zemlje.

Visoki obaveštajni zvaničnik rekao je publikaciji pod uslovom anonimnosti da veruje da Rusija razvija nuklearno oružje zasnovano na svemiru, jer Putin veruje da nijedan od njegovih protivnika, uključujući Sjedinjene Države, ne bi rizikovao direktnu konfrontaciju sa Rusijom zbog raspoređivanja nuklearnog oružja. naoružani satelit..

Drugi obaveštajni zvaničnik rekao je da se Putin možda kladi da je opasnost od nuklearne eksplozije u svemiru drugačija od pretnje uništenjem Los Anđelesa ili Londona, jer će Putin ugroziti tehnologiju, a ne ljude, za koje veruje da mu daje više slobode u akcijama prilikom postavljanja novi satelit.

Ranije je Si-En-En, pozivajući se na izvore, javio da su aktivnosti Rusije, koje su poslednjih dana dovele do zabrinutosti zbog pretnje nacionalnoj bezbednosti SAD, povezane sa stvaranjem nuklearnog svemirskog oružja sposobnog da stvori energetski talas i onesposobi značajan broj satelita. .

Sjedinjene Države su zvanično obavestile Kongres i saveznike u Evropi o novim obaveštajnim podacima u vezi sa nuklearnim kapacitetima Rusije, koji bi mogli da predstavljaju međunarodnu pretnju. Izvori su kasnije rekli da se upozorenje odnosilo na ruske svemirske mogućnosti i satelite.

Moskva vidi američke izjave o pretnji nacionalnoj bezbednosti kao pokušaj da se republikanci u Kongresu ubede da odobre projekat pomoći Ukrajini.