Nemački zvaničnici osudili miting u Berlinu u znak podrške Rusiji

Nemački zvaničnici osudili miting u Berlinu u znak podrške Rusiji

Jedan broj nemačkih političara na saveznom i državnom nivou osudio je proruski miting u Berlinu, prenosi Špigl.

U nedelju, 3. aprila, kada je svet bio šokiran fotografijama koje potvrđuju zločine ruske vojske u Buči, Rusi su organizovali miting podrške Rusiji u Berlinu. Po prvi put od početka rata, zastave zemlje agresora su uveliko korišćene.

Vozila su bila ukrašena zastavama Rusije i Nemačke. Nemački političari iz savezne i državne vlade reagovali su sa gnevom na javne izraze podrške ruskom napadu na Ukrajinu.

„S obzirom na zločine i fotografije poslednjih dana, ja lično ne mogu da razumem kako neko može da stane na stranu ratnog zločinca“, rekao je Herbert Reul, ministar unutrašnjih poslova Severne Rajne-Vestfalije.

Ministar unutrašnjih poslova Tiringije Georg Majer rekao je: „Takva parada automobila je nepodnošljiva i ne bi trebalo da se ponovi.

Ekspert Ministarstva unutrašnjih poslova Stefan Tomae i savezni ministar pravde Marko Bušman rekli su da je javno odobravanje agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine krivično delo.

Zbog toga treba razmotriti mogućnost krivičnog gonjenja u svakom slučaju“, rekao je Tomae.

Bušman je rekao da bi mogao da se suoči sa novčanom kaznom i zatvorom do tri godine ako odobri rat.

Prema podacima policije, na proruskom mitingu učestvovalo je oko 400 automobila. Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Berlina Torstena Akmana, simbol Z korišćen je i za podršku agresorskom ratu u Ukrajini.