Nemačka preuzima kontrolu nad rafinerijom u ruskom vlasništvu

Nemačka preuzima kontrolu nad rafinerijom u ruskom vlasništvu

Nemačka podružnica ruskog naftnog giganta Rosnjefta stavljena je u petak pod starateljstvo, dajući nemačkom saveznom regulatoru kontrolu nad rafinerijom PCK u Švedu, ključnim izvorom goriva za grad Berlin .

Rosneft Deutschland, koji je ranije bio u većinskom vlasništvu Rosnjefta, testirao je rešenost Nemačke da eliminiše uvoz nafte iz Rusije do kraja godine pod evropskim sankcijama kako bi kaznila Moskvu za njenu invaziju na Ukrajinu.

„Sa starateljstvom, suprotstavljena je pretnja bezbednosti snabdevanja energijom i postavljen je suštinski kamen temeljac za očuvanje i budućnost lokacije Šved“, navodi se u saopštenju nemačkog ministarstva ekonomije.

Rosneft Deutschland čini oko 12 odsto nemačkih kapaciteta za preradu nafte i jedna je od najvećih kompanija za preradu nafte u zemlji, saopštilo je ministarstvo.

Ovaj potez od petka eskalira već napete odnose sa Rusijom uprkos tome što su kancelar Olaf Šolc i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali o situaciji u Ukrajini u telefonskom razgovoru u utorak.

Izvori iz nemačke vlade rekli su pre objave da bi potencijalno trenutno zaustavljanje isporuke ruske nafte trebalo da bude uključeno u odluku da se Rosnjeft Deutschland stavi pod starateljstvo.

Rafinerija u Švedu bez izlaza na more je četvrta po veličini u Nemačkoj, snabdevajući 90 odsto glavnog grada goriva, a svu svoju naftu dobija iz Rusije preko naftovoda Druzhba od kada je fabrika izgrađena 1960-ih.

Delove zapadne Poljske takođe snabdeva Schvedt, kao i aerodrom Berlin-Brandenburg.

Taj potez u petak prati „sveobuhvatan paket“ koji je osmišljen da osigura da se nafta može isporučiti rafineriji alternativnim putevima, saopštilo je ministarstvo.

Nejasno je ko bi mogao da zameni Rosnjeft kao operater rafinerije. Britanska naftna kompanija Shell, koja posjeduje 37,5 odsto udjela u Schvedtu, već neko vrijeme želi da se povuče.

Verbio i Enertrag, oba iz sektora obnovljivih izvora energije, izrazili su interesovanje.

Uz starateljstvo, regulator Federalne mrežne agencije takođe preuzima udeo Rosneft Deutschland u rafinerijama MiRo i Baiernoil u Karlsrueu i Vohburgu, respektivno.