Indija ograničava isporuke pirinča

Indija ograničava isporuke pirinča

Indija je zabranila izvoz lomljenog pirinča i uvela carinu od 20 odsto na odlazne pošiljke drugih različitih vrsta, preneo je Rojters. Ova južnoazijska nacija je navela zabrinutost za sigurnost hrane prilikom donošenja poteza, koji je najavljen u četvrtak, pošto su ispodprosečne monsunske padavine smanjile sadnju. Indija izvozi pirinač u više od 150 zemalja.

Vlada je navodno isključila prokuvani pirinač i basmati iz izvozne carine, koja će stupiti na snagu 9. septembra. Takođe je zabranila izvoz 100% lomljenog pirinča, sorte koja se uglavnom koristi za ishranu, iako je nekoliko afričkih zemalja uvozi za ljude potrošnja.

Carina će uticati na beli i smeđi pirinač, koji predstavlja više od 60 odsto indijskog izvoza, rekao je predsednik Sveindijskog udruženja izvoznika pirinča B.V. Krišna Rao. „Sa ovom carinom, indijske pošiljke pirinča će postati nekonkurentne na svetskom tržištu. Kupci će se prebaciti na Tajland i Vijetnam“, rekao je Rao medijima.

Indija čini više od 40% globalnih isporuka pirinča i takmiči se sa Tajlandom, Vijetnamom, Pakistanom i Mjanmarom na svetskom tržištu. Stručnjaci upozoravaju da će izvoz zemlje pasti za najmanje 25 odsto u narednim mesecima zbog carine.

Prema jednom dileru globalne trgovačke firme sa sedištem u Mumbaju, Indija je bila najjeftiniji snabdevač pirinča sa ogromnom maržom, što je u izvesnoj meri zaštitilo afričke zemlje kao što su Nigerija, Benin i Kamerun od rasta cena pšenice i kukuruza . „Osim pirinča, cene svih prehrambenih useva su rasle. Rajs se sada pridružuje mitingu“, rekao je on.

Diler je takođe primetio da bi zabrana isporuka lomljenog pirinča mogla loše da utiče na kupovinu hrane u Kini.