Vučić nakon razgovora s izaslanicima: Svi moraju da se izjasne na koju će stranu

Vučić nakon razgovora s izaslanicima: Svi moraju da se izjasne na koju će stranu

Nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sinoć obavio razgovor sa izaslanicima Makrona, Šolca i Lajčaka i da taj razgovor „nije bio lak“. „Saopšteno mi je da je Putin ‘podigao zavesu’ i sada ostaje na svima da se izjasne sa koje strane hoće da ostanu, sa one strane zavese gde ekonomija ne postoji, ili sa strane uspeha gde su oni“, kazao je Vučić.

Vučić je rekao da veruje da će ljudi „iz tona i sadržaja“ onog što će izgovoriti „steći saznanja o onom što se zbiva i težini situacije u kojoj se Srbija nalazi.

„Na sednici smo govorili i napravili analizu stanja pozicije Srbije i Srba na KiM, posebno nakon jednostranih odluka privremenih institucija u Prištini, o bezbednosnim uslovima vezanim za manifestaciju Parada. Danas nismo govorili o sajbrebezbednosti, i govorili smo o energetskoj krizi“, kazao je Vučić.

Vučić je kazao da je „sinoć obavio razgovor sa izaslanicima Makrona, Šolca i Lajčaka“ i „da smo dobili do njih predlog potpuno nove armature razgovora u Briselu“, koje bi, kako je rekao,  trebalo da dovedu do skorog konačnog rešavanja „problema sa kojima smo se suočavali i svih nerazjašnjenih pitanja u vezi sa KIM“.

„Razgovor nije bio nimalo lak a u suštini nekoliko stvari mogu da kažem: Predtavanici najmoćnijih evropskih zemalja, a istakli su da za to imaju podršku SAD i Turske, smatraju da u uslovima kad postoji rat u Evropi nisu potrebni novi sukobi i da je potrebno doći do što bržeg rešenja, i pod dva  – ono što mislim da je mnogo važnije – da velike zapadne sile, plus Turska, kako su mi rekli, žele rešavanje problema jer u Evropi je rat, možda mi to u Srbiji ne razumemo, Evropa mora da se brani i u skladu sa tim potencijalnim rešenjem, oni bi izbegli mogućnost da pruže jasan odgovor predsedniku Putinu po pitanju presedana pravnog i davanja Kosovu nezavisnosti posle toga bi rekli – postignut je dogovor, tako da smo mi u svemu tome još jednom postali kolateralna šteta sukoba velikih i njihovog neprincipijelnog ponašanja iz prošlosti“, naglasio je Vučić.

Kao treću stvar, kaže – saopšteno mu je da je Putin „podigao zavesu“ i

„Sada ostaje na svima da se izjasne sa koje strane hoće da ostanu, sa one strane zavese gde ekonomija ne postoji, ili sa strane uspeha gde su oni“, kazao je Vučić.