Češki ministar: Mađarska na ivici ponora u EU

Češki ministar: Mađarska na ivici ponora u EU

Češki ministar za evropska pitanja upozorio je da bi stav Mađarske prema Rusiji i sukobu u Ukrajini potencijalno mogao dovesti do njenog izlaska iz EU.

EU je „jedinstvo mnogih glasova“ koje uvek nalazi zajednički jezik uprkos svim sporovima, rekao je Mikulaš Bek za radio Ceski Rozhlas Plus u četvrtak.

„Pregovori su često teški u EU i mnoge zemlje bi mogle da se uključe u njih. Ali Mađarska je, po mom mišljenju, prešla dug put, stigla do ivice ambisa, i sada mora da odluči da li da se vrati sa te ivice ili da rizikuje skok, o čijim posledicama ne želim ni da spekulišem. “, rekao je ministar.

O izgledima da Budimpešta u potpunosti napusti EU, Bek je rekao da je to teoretski moguće.

Budimpešta je ostala relativno neutralna od pokretanja vojne operacije Moskve u Ukrajini krajem februara i odbila je da pošalje oružje Kijevu za razliku od mnogih svojih suseda. Kritički je kritikovao sankcije EU protiv Rusije, nazivajući ih loše osmišljenim i samoporažavajućim. Mađarska, koja je u velikoj meri zavisna od ruskih energenata, izuzeta je od zabrane ruske nafte širom bloka.

Češki ministar za evropska pitanja, čija zemlja trenutno predsedava Savetom EU, obećao je da će naporno raditi u narednim mesecima kako bi osigurao da Mađarska ostane u skladu sa evropskom politikom.

„Mali pozitivan znak“ je to što je Budimpešta odustala od svog zahteva da se tri istaknuta ruska biznismena – Ališer Usmanov, Pjotr Aven i Viktor Rašnjikov – ukloni iz sankcija EU ranije ove nedelje, dodao je Mikulaš Bek.