Najbolji film „Zemlja nomada“, Hopkins i Mekdormand najbolji glumci

Najbolji film „Zemlja nomada“, Hopkins i Mekdormand najbolji glumci

Film „Nomadland“ rediteljke Kloi Žao osvojio je Oskara za najbolji film, glavnu nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauka na 93. svečanoj dodeli tog priznanja u u Los Anđelesu. Ta drama nagradu je donela i glavnoj glumici Frensis Mekdormand, a Oskara za najbolju mušku ulogu osvojio je Entonoi Hopkins za ulogu u film u „Otac“. Nagrada za najbolji strani pripala je ostvarenju „Još jedna tura“.

Kloi Žao osvojila je i Oskara za najbolju režiju „Nomandland“ čime je postala druga žena koja je dobila nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauke u toj kategoriji.

Prva rediteljka koja je osvojila nagradu za najbolju režiju je Ketrin Biglou za film „Katanac za bol“ na ceremoniji održanoj 2010. godine.

Za razliku od prethodnih ceremonija, prvi put je dodela Oskara za najbolji film uručena pre nagrada u drugim kategorijama. Obično se dodelom glavne nagrade završava ceremonija, a sada se potom dodeljene nagrade za najboljeg glumca i najbolju glumicu.

Za najbolji film bili su nominovani i „The Father“, „Judas and the Black Messiah“, „Minari“, „Promising Young Woman“, „Sound of Metal“, „The Trial of the Chicago 7“ i „Mank“ koji je bio favorit dodele sa najviše, ukupno deset nominacija za ovogodišnje Oskare.

Oskare za najbolju mušku i žensku ulogu osvojili su glumac Entoni Hopkins i glumica Frensis MekDormand.