U Francuskoj vakcinisano milion ljudi

U Francuskoj vakcinisano milion ljudi

Milion Francuza vakcinisano je protiv KOVIDA-19, rekao je premijer Žan Kasteks, skoro mesec dana posle mukotrpnog početka kampanje vakcinacije u Francuskoj.

„Svim našim negovateljima, svim našim izabranim zvaničnicima, svim zaposlenima i agentima prefektura, regionalnim zdravstvenim agencijama i zdravstvenim ustanovama, svima koji udruže snage u ovoj izuzetnoj kampanji vakcinacije: Hvala!“ , napisao je na Tviteru.

Vlada je postavila cilj da do kraja januara dosegne milion vakcinisanih Francuza od ukupno 67 miliona stanovnika. Spori početak vakcinacije 27. decembra izazvao je mnogo kritika i naterao Vladu da proširi prioritetne grupe za vakcinaciju.

Ministarka industrije Anjes Panije-Runaše je nagovestio za „Frans Enter“ da Vlada želi da vakciniše „15 miliona ljudi“ do juna. „Verujem da će zaj cilj biti premašen“, dodala je ona.

S druge strane, Visoka zdravstvena uprava (HAS) opisala je kao „razumnu“ mogućnost da razmak između injekcija dveju doza vakcina bude šest nedelja, a ne tri do četiri nedelje kao sada, u cilju zaštite najugroženijih i suočavanja sa „raspaljivanjem epidemije“.