Mišljenje o statusu Ukrajine kandidata za članstvo u EU biće objavljeno sledeće nedelje

Mišljenje o statusu Ukrajine kandidata za članstvo u EU biće objavljeno sledeće nedelje

Evropska komisija će završiti svoje rasprave o zaključku o statusu Ukrajine kandidata za članstvo u EU sledeće nedelje.

To je izjavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je govorila na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim nakon njihovih razgovora.

„Kao što znate, Komisija trenutno priprema preporuke, takozvano mišljenje za zemlje članice EU. Radili smo dan i noć na ovoj proceni i obećao sam vam u aprilu, dragi Vladimire, da ćemo neumorno raditi na tome. Dakle, današnji razgovori će nam omogućiti da završimo ovu procenu do kraja sledeće nedelje“, rekla je fon der Lajen.

Ona je dodala da je put Ukrajine poznat i da je to „put napred zasnovan na zaslugama“, napominjući da visoko hvali „ogromne“ napore i odlučnost Ukrajine u tom procesu.

„Narod Ukrajine je pokazao neverovatnu snagu, motivaciju i izdržljivost, tako da sam duboko uveren da ćemo zajedno – vi ćete pobediti ovaj užasni zverski rat, mi ćemo i vi ćemo obnoviti ovu prelepu zemlju i modernizovati Ukrajinu“, von der rekla je Lejen, završavajući svoju izjavu sa „Slava Ukrajini“.

Kako je ranije saopšteno, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da će nakon što Evropska komisija da svoje mišljenje pre kraja juna to pitanje biti uključeno u dnevni red Saveta.