Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije i FSB dobili nalog da provere sve građane Ukrajine koji žive u Moskvi

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije i FSB dobili nalog da provere sve građane Ukrajine koji žive u Moskvi

Ministarstvo unutrašnjih poslova i FSB dobili su nalog da pažljivo provere sve građane Ukrajine koji žive u Moskvi. O tome svedoče priče dvojice nepoznanica Ukrajinaca sa kojima je OVD-Info kontaktirao. Prema njihovim rečima, same snage bezbednosti ne razumeju šta treba da rade sa Ukrajincima. Nekima se nudi da dobiju rusko državljanstvo po ubrzanoj proceduri, dok su drugima izmišljene prijave o sitnom huliganstvu.

Prema rečima dvojice ukrajinskih državljana koji žive u Moskvi sa kojima je razgovarala ruska novinska agencija OVDinfo, bezbednosne službe su im pretresle stanove i zahtevale da otključaju telefone.

,,Na kraju razgovora su me pitali da li bih izdao privremeni boravak, ili dozvolu boravka, ili rusko državljanstvo. U takvoj anketi, mom prijatelju je ponuđeno da dobije rusko državljanstvo. Pitali su me sa kim komuniciram u Ukrajini. Zapisali su mi majčin telefon u Ukrajini, adresu na kojoj se ona sada nalazi. Pogledali smo u telefon.

Rekli su da će možda doći kod mene da vide kako živim. Kažem: dobro, onda mi donesi proizvode kao izbeglici. Rekli su da će pogledati da li postoji neka zabranjena literatura, neka simbolika. Kažem: imam knjigu „Kako polagati one koji leže na tebe“, da li je to zabranjena literatura? Oni: ni sami ne znamo šta je zabranjena književnost“ rekao je jedan ukrajinski državljanin.