Merckov oralni lek protiv kovida-19 pokazuje ohrabrujuće rezultate

Merckov oralni lek protiv kovida-19 pokazuje ohrabrujuće rezultate

Farmaceutska kompanija Merck i američka laboratorija objavili su  napredak u ispitivanju oralnog leka protiv kovida-19, antivirusnog preparata koji pozitivno utieče na smanjenje virusnog opterećenja.

Merck je krajem januara prekinuo rad na dve potencijalne vakcine protiv covida-19, ali nastavlja istraživanja dva leka protiv te bolesti, uključujući molnupiravir, razvijen sa američkom kompanijom „Ridgeback Bio“.

Lek je bitno smanjio virusno opterećenje kod pacijenata nakon pet dana lečenja, navela je kompanija na sastanku sa stručnjacima za zarazne bolesti.

Druga faza testiranja je sprovedena na 202 pacijenata koji nisu bili hospitalizovani, a imaju simptome kovida-19.

Lekovi protiv gripa poput oseltamivira (Tamiflu) i zanamivira (Relenza) ponekad se prepisuju protiv sezonskeog gripa, a sada se pokušava naći lek protiv kovida-19.

Rezultati ovog istraživanja su obećavajući „posebno brže smanjenje virusnog opterećenja osoba koje imaju kovid-19 u početnoj fazi i koji su primili molnupiravis“, tvrdi Vilijam Fišer, jedan od direktora istraživanja i profesor medicine na Univerzitetu Severne Karoline.

Merck radi i na leku MK-711 i prvi rezultati kliničkih ispitivanja pokazuju da se za više od 50 odsto smanjio rizik od smrti ili zastoja respiratornog sistema kod hospitalizovanih pacijenata sa umerenim ili teškim oblicima kovida-19, objavila je kompanija krajem januara.