Merc optužio Šolca za ozbiljne propuste u isporukama oružja Ukrajini

Merc optužio Šolca za ozbiljne propuste u isporukama oružja Ukrajini

Lider vodeće opozicione stranke u Nemačkoj optužio je kancelara Olafa Šolca za ozbiljne propuste u isporukama oružja Ukrajini.

Tvrdnje Šolca o podršci Ukrajini ne mogu da prođu, izjavio je šef Hrišćansko demokratske unije (CDU) Fridrih Merc za novine medijske grupe Funke od srede.

„Nemačka javnost i parlament su obmanuti. Vlada ne radi ono što je Bundestag odlučio – da isporučuje teško naoružanje,“ rekao je Merc, koji je i šef poslaničke grupe demohrišćana, uoči posete Poljskoj.

Varšava isto navodi da Berlin previše okleva oko isporuke oružja. Razočarana je i planiranom kružnom razmenom naoružanja – Ukrajini je dala više od 200 tenkova, ali je nezadovoljna onim što je od Nemačke zauzvrat dobila. Kružna razmena znači da istočne članice NATO Ukrajini šalju teško naoružanje sovjetske proizvodnje, a zauzvrat dobijaju zapadno.

Kružna razmena je „ćorsokak,“ rekao je Merc i pozvao na javnu raspravu „koliko je naša vlada i dalje pouzdana kod kuće, ali i posebno u srednjoj i istočnoj Evropi.“ To što liberali i Zeleni – dve od tri stranke vladajuće koalicije – sada predlažu da Nemačka Ukrajini direktno šalje tenkove za Merca je svakodnevno „ukazivanje nepoverenja sopstvenom kancelaru.“ Debata o isporukama oružja u vladi otkriva rastrojstvo takozvane koalicije semafor i „nespremnost kancelara da bude lider.“

Međutim, vlada je u utorak saopštila da je Ukrajina dobila dodatno teško naoružanje od Nemačke za odbranu od Rusije. Stigli su višecevni raketni bacači Mars II i još tri oklopne haubice 2000, izjavila je u utorak ministarka odbrane Kristine Lambreht.

„Mi držimo reč,“ rekla je Lambrehtova. U junu je već isporučeno sedam haubica koje imaju domet do 40 kilometara, a Ukrajina je u ponedeljak saopštila da su stigla prva tri od 30 protivvazdušnih tenkova Gepard i nekoliko desetina hiljada komada municije.