Mediji: Iran i Venecuela potpisali veliki sporazum

Mediji: Iran i Venecuela potpisali veliki sporazum

Iran i Venecuela potpisali su u subotu 20-godišnji sporazum o saradnji tokom posete predsednika Venecuele Nikolasa Madura Teheranu, javili su iranski državni mediji.

Sporazum koji su postigle dve zemlje sa najviše sankcija u svetu „pokazuje odlučnost visokih zvaničnika dve zemlje za razvoj odnosa u različitim oblastima“, rekao je iranski predsednik Ebrahim Raisi na državnoj televiziji, a citira AFP.

Detalji novog sporazuma između dve zemlje još nisu objavljeni. Maduru su, međutim, tokom posete bili zvaničnici iz oblasti poljoprivrede, tehnologije, nafte, komunikacija, turizma i transporta, što može da znači sfere saradnje koje dve zemlje imaju na umu.

I Iran i Venecuela su pod teškim sankcijama SAD, a prema Maduru, oni imaju „zajedničku viziju“ u vezi sa međunarodnim pitanjima i planiraju da rade zajedno u „ratu sankcija i pronađu načine da im se suprotstave nepokolebljivo“.

Karakas i Teheran su oblikovali strategiju ekonomije otpora i rade na njenom širenju“, rekao je on.

U intervjuu za iransku HispanTV u petak, Maduro je najavio otvaranje nedeljne linije leta od Karakasa do Teherana. On je takođe rekao da Venecuela planira da prodaje kafu Iranu.

Iran i Venecuela su se zbližili u poslednje dve godine, pre svega kroz energetske projekte. U maju je Nacionalna iranska naftna kompanija za inženjering i građevinarstvo potpisala ugovor za popravku rafinerije nafte u Venecueli. Maduro je u intervjuu zahvalio Iranu na isporuci goriva Venecueli.