Kina prijavljuje nove dnevne rekordne slučajeve COVID-a

Kina prijavljuje nove dnevne rekordne slučajeve COVID-a

ŠANGAJ – Kina je u petak prijavila još jedan rekordan broj dnevnih infekcija COVID-19, pošto gradovi širom zemlje primenjuju mere i ograničenja za kontrolu epidemije, prenosi Rojters.

Nove lokalne infekcije COVID-19 u četvrtak postavile su dnevni rekord drugi dan zaredom, nadmašivši cifru postavljenu sredinom aprila, kada je komercijalno središte Šangaja osakaćeno zbog zatvaranja 25 miliona stanovnika širom grada koje je trajalo dva meseca.

Ne računajući uvezene infekcije, Kina je u četvrtak prijavila 32.695 novih lokalnih slučajeva, od kojih je 3.041 bio simptomatski, a 29.654 asimptomatski, u odnosu na 31.144 dan ranije.

Velike epidemije su brojne i daleke, a najveći deo beleže južni grad Guangdžou i jugozapadni Čongking, iako se svakodnevno prijavljuju stotine novih infekcija u gradovima kao što su Čengdu, Đinan, Landžou, Sjan i Vuhan.

Broj slučajeva u Šiđadžuangu se u četvrtak udvostručio na 3.197 u odnosu na prethodni dan.

Glavni grad Kine, Peking, prijavio je u četvrtak 424 simptomatska i 1.436 asimptomatskih slučajeva, u poređenju sa 509 simptomatskih i 1.139 asimptomatskih slučajeva prethodnog dana, pokazali su podaci lokalne vlade.

Finansijski centar Šangaj prijavio je devet simptomatskih slučajeva i 77 asimptomatskih slučajeva u četvrtak, u poređenju sa devet simptomatskih slučajeva i 58 asimptomatskih slučajeva dan ranije, izvestile su lokalne zdravstvene vlasti.

Guangdžou, grad na jugu sa skoro 19 miliona ljudi, prijavio je juče 257 novih lokalno prenosivih simptoma i 7.267 asimptomatskih slučajeva, u poređenju sa 428 simptomatskih i 7.192 asimptomatskih slučajeva dan ranije, saopštile su lokalne vlasti.

Čongking je prijavio 258 novih simptomatskih lokalno prenosivih infekcija COVID-19 i 6.242 asimptomatska slučaja za četvrtak, u poređenju sa 409 simptomatskih i 7.437 asimptomatskih slučajeva prethodnog dana, saopštile su lokalne vlasti.