Kina pojačava Covid ograničenja zbog rast novih klastera

Kina pojačava Covid ograničenja zbog rast novih klastera

Gradovi širom Kine pojačavaju ograničenja Covid-19 kako bi suzbili širenje virusa nakon otkrivanja sve većeg broja slučajeva.

Šangaj, koji je krajem maja izašao iz dvomesečnog zatvaranja koje je poremetilo globalne lance snabdevanja i uznemirilo tržišta, naredio je stanovnicima u devet od svojih 16 okruga da prođu dva kruga obaveznih testiranja između utorka i četvrtka, što je izazvalo strah od ponovnih ograničenja. Stanovnici u nekim delovima još tri okruga takođe će biti podvrgnuti testiranju.

Grad je u sredu prijavio devet novih potvrđenih slučajeva i 16 asimptomatskih slučajeva virusa.

U međuvremenu, centralni kineski grad Sian suspendovao je sve restorane, a škole i rekreativni prostori poput barova i karaoke salona zatvoreni su na nedelju dana počevši od srede.

Peking, glavni grad Kine, podvukao je potrebu za praćenjem putovanja u grad, dok su okruzi u provinciji Anhui, koja je centar trenutne epidemije u zemlji, nastavili sa masovnim testiranjem ili merama zatvaranja.

Investitori su bili na oprezu zbog novih znakova široko rasprostranjenih ograničenja u zemlji nakon što su gašenja u aprilu i maju poremetila globalne lance snabdevanja i omeli potražnju u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji.

Kina je u utorak saopštila da je otkrila 69 novih potvrđenih lokalnih slučajeva virusa u prethodna 24 sata, kao i 266 asimptomatskih slučajeva, koje klasifikuje zasebno, prema nacionalnim podacima, koji se objavljuju kasnije u toku dana od lokalnih.

Većina slučajeva otkrivena je u Anhuiju, dok je klastera bilo i u Šangaju i provinciji Đangsu.