Kim Jo Džong kritikovala vojne vežbe u Južnoj Koreji

Kim Jo Džong kritikovala vojne vežbe u Južnoj Koreji

Sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, Kim Jo Džong kritikovala je aktuelne vojne vežbe u Južnoj Koreji i upozorila novu američku administraciju da „ne izaziva smrad“ ako želi mir.

„Koristimo ovu priliku da upozorimo novu američku administraciju koja se trudi da našoj zemlji pošalje miris baruta. Ako žele da spavaju u miru naredne četiri godine, bolje bi bilo da se uzdrže od stvaranja smrada pri prvom koraku“, rekla je Kim Jo Džong u izjavi koju je prenela državna novinska agencija KCNA.

NJena izjava usledila je dan pre nego što bi američki najviši diplomata i šef odbrane trebalo da dođu u Seul na prve razgovore sa južnokorejskim kolegama, prenosi Rojters.

Kim Jo Džong, koja je postala glasni kritičar Seula u depešama državnih medija dodala je da „ratne vežbe i neprijateljstvo nikada ne mogu ići uz dijalog i saradnju“.

Ona se takođe narugala Južnoj Koreji zbog toga što je „pribegla suženim ratnim igrama, sada kada su se našle u blatu političke, ekonomske i epidemiološke krize“.

Južna Koreja i SAD započele su prošle nedelje svoje prolećne kombinovane vojne vežbe koje su uključivale „minimalni nivo trupa“ s obzirom na situaciju sa korona virusom.