Južna Koreja produžava ograničenja za putnike iz Kine

Južna Koreja produžava ograničenja za putnike iz Kine

SEUL – Južna Koreja kaže da će nastaviti da ograničava ulazak putnika iz Kine do kraja februara zbog zabrinutosti da bi se širenje COVID-19 u toj zemlji moglo pogoršati nakon lunarnih novogodišnjih praznika, preneo je Asošijeted pres.

Južna Koreja je početkom januara prestala da izdaje većinu kratkoročnih viza u svojim konzulatima u Kini, navodeći zabrinutost zbog porasta virusa u zemlji koji je naglo ublažio ograničenja koronavirusa u decembru i potencijala za nove mutacije.

Južna Koreja je takođe zahtevala od svih putnika iz Kine, Hong Konga i Makaa da dostave dokaze o negativnim testovima uzetim 48 sati pre dolaska i da ih ponovo testiraju kada stignu.

Koraci, koji su prvobitno bili nametnuti za mesec januar, naveli su Kinu da uzvrati obustavom zahteva za južnokorejske kratkoročne vize, što je izazvalo zabrinutost zbog poremećenih poslovnih aktivnosti u zemlji koja u velikoj meri zavisi od izvoza u Kinu.

Nakon sastanka o odgovoru Južne Koreje na COVID-19 u petak, zdravstvene vlasti su odlučile da produže mere korona virusa za kratkoročne putnike iz Kine za još mesec dana. Iako su postojale neke naznake da se epidemije COVID-19 u većim kineskim gradovima usporavaju, južnokorejski zvaničnici su i dalje zabrinuti zbog oživljavanja virusa nakon masovnih okupljanja i putovanja preko zemlje tokom lunarnih novogodišnjih praznika koji su se završili ove nedelje.

Južnokorejski zvaničnici su tokom sastanka ostavili otvorenu mogućnost ranijeg ublažavanja ograničenja ako postane jasnije da se situacija sa COVID-19 u Kini poboljšava, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Prema južnokorejskoj agenciji za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 10% od 6.900 kratkoročnih putnika iz Kine koji su stigli u zemlju od 2. januara do četvrtka bilo je pozitivno nakon testiranja na aerodromu.

Iako je dozvoljavala produženje postojećih viza, Južna Koreja je prestala da izdaje većinu kratkoročnih viza kao svoje konzulate u Kini, osim iz suštinskih vladinih, diplomatskih i poslovnih aktivnosti i humanitarnih razloga.