Jelisejska palata: Nema „većih pomaka“ u pregovorima između Ukrajine i Rusije

Jelisejska palata: Nema „većih pomaka“ u pregovorima između Ukrajine i Rusije

Nije bilo „većih pomaka“ u pregovorima između Ukrajine i Rusije, a užasi koji su tokom vikenda bili svedoci u ukrajinskom gradu Buči ne pomažu pregovorima, rekao je u utorak izvor iz Jelisejske palate.

„Bučin šok nije pogodan za napredak u pregovorima“, rekao je izvor na brifingu nakon jednosatnog telefonskog razgovora između francuskog predsednika Emanuela Makrona i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog.

Izvor je dodao da je Zelenski i dalje zainteresovan za „održavanje i unapređenje pregovora sa Rusima“, kao i za posredničku ulogu Francuske.

Dvojica lidera su razgovarali o konkretnim merama koje treba preduzeti kako bi se „osiguralo da ruski zločini ne ostanu nekažnjeni“, rekao je izvor, uključujući i prošlonedeljnu ponudu Francuske da pošalje dodatna finansijska sredstva Međunarodnom krivičnom sudu.

Makron je ponovio spremnost svoje zemlje da doprinese istrazi i dokumentovanju nasilja počinjenog nad civilima, prema izvoru, i pitao Zelenskog o izveštajima o navodnom silovanju koje su ruski vojnici počinili nad ukrajinskim ženama „koje je ukrajinski predsednik potvrdio“, dodao je. izvor.