Jermak razgovara o formuli mira sa ambasadorima G7 i EU

Jermak razgovara o formuli mira sa ambasadorima G7 i EU

U okviru redovnog dijaloga, šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak imao je sastanak sa ambasadorima zemalja G7 i šefom Delegacije Evropske unije.

„Jermak je čestitao predstavniku Japana početak tokijskog predsedavanja G7 i izrazio nadu za nastavak aktivne saradnje sa zemljama G7“, saopštila je pres služba kabineta predsednika Ukrajine.

Kako se navodi, šef kabineta predsednika upoznao je sagovornike sa situacijom na frontu i izrazio zahvalnost državama G7 na istorijskim odlukama koje su prethodno usvojene da Ukrajini obezbede preko potrebna teška oklopna vozila.

U kontekstu približavanja godišnjice početka sveobuhvatne agresije Rusije na našu zemlju, učesnici sastanka koordinirali su zajedničke akcije zemalja G7 i Ukrajine u bliskoj budućnosti.

Konkretno, prema rečima šefa kabineta predsednika, do tog datuma bi mogla da se održi specijalna sednica Generalne skupštine UN na kojoj bi se razmatrala rezolucija koja podržava formulu mira koju je predložio predsednik Volodimir Zelenski tokom svog govora na nedavnom samitu G19 u Indonesia.

„Važno je da ovaj dokument bude usvojen maksimalnim mogućim brojem glasova. Stoga Ukrajina računa na podršku zemalja G7 u njegovom usvajanju i pomoć u mobilisanju podrške drugih zemalja“, naglasio je Jermak.

Strane su takođe razgovarale o pripremama za samit G7-Ukrajina.

Pored toga, sagovornici su obratili pažnju na analizu efikasnosti poštovanja sankcija izrečenih državi agresoru i dogovaranje daljih zajedničkih akcija u ovoj oblasti.

Učesnici sastanka razgovarali su o mogućim novim formatima za informisanje međunarodne zajednice, uključujući ambasadore i predstavnike partnerskih zemalja, o najnovijim dešavanjima ekspertske grupe Jermak-Mekfol o sankcijama Rusiji.

Izvanredni i opunomoćeni ambasador Japana u Ukrajini Kuninori Macuda zahvalio je Andriju Jermaku na informisanju o bezbednosnoj situaciji u Ukrajini i razvoju događaja u jačanju sankcionog pritiska.

On je uverio da će zemlje G7 nastaviti da podržavaju Ukrajinu na njenom putu ka pobedi.

Kako je objavljeno, u novembru 2022. predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je predložio formulu mira i izneo 10 obaveznih uslova za okončanje rata u Ukrajini. Posebno je pomenuo radijacionu, nuklearnu, prehrambenu i energetsku bezbednost, oslobađanje svih zatvorenika i deportovanih, sprovođenje Povelje UN i obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i svetskog poretka, povlačenje ruskih trupa i prekid neprijateljstava, restauraciju pravde, borbe protiv ekocida, sprečavanja eskalacije, konsolidacije kraja rata.