Italija se dogovorila sa Alžirom da zameni ruski gas

Italija se dogovorila sa Alžirom da zameni ruski gas

Italijanski premijer Mario Dragi posetiće Alžir u ponedeljak (11. aprila) kako bi potpisao sporazum o povećanju uvoza gasa, prenosi Evropska istina.

Dva vladina izvora u vladi potvrdila su da će Dragi doći u nenajavljenu posetu sa delegacijom u kojoj će biti šef italijanske energetske grupe Eni, ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo i ministar energetike Roberto Čingolani.

Ova poseta je predviđena za potpisivanje već dogovorenog sporazuma.

Ranije ove nedelje, Čingolani je rekao da Italija vodi razgovore sa sedam zemalja i da su neki razgovori „u veoma poodmakloj fazi“. Di Maio i izvršni direktor Eni takođe su posetili Alžir poslednjih nedelja.

Alžir je već drugi najveći snabdevač gasom u Italiji. Gasovod, koji ide po dnu Sredozemnog mora, može da pumpa više od 110 miliona kubnih metara gasa dnevno, ali trenutno transportuje manje od 60 miliona kubnih metara.

Ranije je Rim rekao da želi da poveća pumpanje za oko 40% trenutnih količina.

„Dragi će potpisati institucionalni sporazum između dve zemlje, a zatim će se Eni i alžirska državna kompanija za naftu i gas Sonatrah dogovoriti o tehničkim aspektima“, rekao je izvor Rojtersu, dodajući da će sporazum uključivati i zajednička ulaganja u projekte obnovljive energije. .

Evropski parlament je pre neki dan odobrio preporuku o energetskom embargu Rusiji zbog ruskog rata u Ukrajini.

Ranije u aprilu, italijanski premijer je podržao energetske sankcije.

Umesto toga, mađarski premijer Orban je spreman da plati ruski gas u rubljama ako se to od njega traži u Rusiji.