ISIS imenovao novog vođu

ISIS imenovao novog vođu

Teroristička grupa potvrdila je smrt prethodnog vođe u američkom napadu na Siriju.

Teroristička grupa Islamska država (IS, ranije ISIS/ISIL) potvrdila je smrt svog prethodnog vođe Abu Ibrahima Al-Hashemija Al-Kuraishija, najavljujući u četvrtak Abu Al-Hassana Al-hashemija Al-Kuraishija sličnog imena kao svoju zamenu.

Portparol grupe potvrdio je smrt prethodnog vođe i najavio novog vođu nad ISIS-ovim al-Furkan medijima, iako je to ime već nezvanično kružilo društvenim medijima u prethodnom mesecu.

Prethodni Al-Kuraiši je navodno razneo sebe i svoju porodicu tokom racije američkih specijalnih snaga na severozapadu Sirije prošlog meseca. Prema rečima visokog neimenovanog američkog zvaničnika, Kuraiši je detonirao bombu na početku operacije, ostavljajući najmanje 13 ljudi mrtvih u „sukobama i eksplozijama“ koji su usledili, prema sirijskim spasilačkim radnicima. Međutim, nije bilo američkih žrtava, a američki predsednik Džo Bajden nazvao je raciju uspešnom.

Sada pokojni Kuraiši predvodio je želeći kalifat od smrti prethodnog vođe i osnivača Abu Bakra al-Bagdadija, koji je umro na sličan način tokom američke racije 2019. Dok je bivši predsednik Donald Tramp proglasio pobedu nad grupom, on je periodično su se pojavljivali da bi organizovali napade u Siriji i Iraku tokom godina, a avganistanska otcepljena grupa pod nazivom ISIS-K pokrenula je bombu poslednjih dana prisustva SAD u Kabulu, ubivši stotine.