Indijski farmeri odbijaju vladinu ponudu i kažu da će nastaviti marš do Nju Delhija

Indijski farmeri odbijaju vladinu ponudu i kažu da će nastaviti marš do Nju Delhija

Indijski farmeri koji već nedelju dana protestuju tražeći garantovane cene useva odbili su predlog vlade i rekli da će nastaviti svoj marš do glavnog grada Nju Delhija.

Poljoprivrednici koji protestuju započeli su marš prošle nedelje, ali su njihove napore da stignu do grada blokirale vlasti, koje su koristile suzavac i teško zabarikadirane ulaze u prestonicu kako bi izbegli ponavljanje protesta poljoprivrednika iz 2021. kada su kampovali na periferiji za više od godinu dana.

U ponedeljak kasno uveče, čelnici farmi su rekli da su odbili ponudu vlade o petogodišnjem ugovoru za garantovane cene za set useva, uključujući mahunarke, kukuruz i pamuk.

Vladin predlog iznet u nedelju „nije u interesu farmera“, rekao je za novinsku agenciju Press Trust of India Jagjit Singh Dalleval, jedan od lidera protesta.

On je dodao da će farmeri — od kojih desetine hiljada kampuju na nekih 200 kilometara (120 milja) od prestonice dok su čekali na ponudu vlade — nastaviti svoj marš u Nju Delhi u sredu.

„Apelujemo na vladu da ili reši naše probleme ili ukloni barikade i dozvoli nam da nastavimo u Delhi na miran protest“, rekao je Daleval.

Protesti su obnovili pokret od pre više od dve godine, u kome su desetine hiljada farmera klecali na ivicama Nju Delhija više od godinu dana protiv zakona o poljoprivredi koje je vlada na kraju ukinula.

Ovog puta, farmeri koji su se vozili na traktorima iz susednih država Harijana i Pendžab kažu da vlada nije uspela da postigne napredak u drugim ključnim zahtevima iz prethodnih protesta.

U središtu poslednjih protesta je zahtev za zakonima koji bi garantovali minimalne cene podrške za sve poljoprivredne proizvode.

Trenutno, vlada štiti poljoprivredne proizvođače od bilo kakvog oštrog pada cena poljoprivrednih proizvoda tako što utvrđuje minimalnu otkupnu cenu za određene esencijalne useve, sistem koji je uveden 1960-ih da bi pomogao da se povećaju rezerve hrane i spreči nestašica.

Poljoprivrednici kažu da bi garantovana minimalna cena podrške za njihove useve stabilizovala njihove prihode. Oni takođe vrše pritisak na vladu da ispuni obećanja da će im udvostručiti prihode, odreći se zajmova i povući pravne slučajeve pokrenute protiv njih tokom ranijih protesta 2021.

Nekoliko sastanaka između lidera farmi i vlade nisu uspeli da okončaju ćorsokak. Pijuš Gojal, jedan od ministara koji pregovara sa poljoprivrednicima, rekao je za PTI da su neki od zahteva farmera „duboki i vođeni politikom“, što je otežavalo pronalaženje rešenja.

Protesti dolaze u ključnom trenutku za Indiju, gde se u narednim mesecima očekuju nacionalni izbori, a očekuje se da će stranka premijera Narendre Modija obezbediti treći uzastopni mandat.

Poljoprivrednici su posebno važni za Modijevu bazu. Severnom Harijanom i nekoliko drugih država sa značajnom populacijom poljoprivrednika vlada njegova Bharatiia Janata Partija.