Indija i Kina pristale da povuku trupe iz pograničnog područja

Indija i Kina pristale da povuku trupe iz pograničnog područja

Indija i Kina su se složile da povuku vojnike stacionirane duž granične tačke u blizini indijskog regiona Ladakh, deeskalirajući vojni sukob koji je izbio u nasilne sukobe u nekoliko navrata od maja 2020, preneo je RT.

Dve strane su u četvrtak izdale slično formulisane izjave u kojima su najavile odluku kojom će se indijske i kineske snage povući iz sporne granične oblasti u dolini reke Čang Čenmo.

„U skladu sa konsenzusom postignutim u 16. rundi pregovora na nivou komandanta između Kine i Indije, 8. septembra, trupe kineske i indijske vojske u Ganandabanu počele su da se povlače na planski način“, navodi kinesko Ministarstvo odbrane. rekao je i dodao da taj potez „doprinosi održavanju mira i spokoja u pograničnim oblastima“.

Nju Delhi je takođe rekao da će ta odluka pomoći promovisanju „mira i spokoja“ u regionu, ponavljajući izjavu Pekinga.

Do povlačenja je došlo nakon niza graničnih okršaja između indijskih i kineskih trupa koji su počeli u proleće 2020. godine, nakon dugotrajnog teritorijalnog spora. Neki od sukoba uključivali su tuče između dve strane i doveli do žrtava, uključujući smrt kineskih i indijskih vojnika.

Međutim, indijski zvaničnici citirani u lokalnim medijima primetili su da neke „tačke trenja“ i dalje ostaju duž granice, uključujući Demčok i Depsang, dodajući da će Nju Delhi nastaviti da vrši pritisak na Kinu da napusti ta područja.

Tenzije u retko naseljenom pograničnom regionu počele su da rastu početkom 2020. godine, nakon što je Nju Delhi optužio kineske trupe za napredovanje na teritoriju na koju su polagali Indijci. Peking je negirao te optužbe, umesto toga okrivljujući Indiju za porast neprijateljstava, ostavljajući dve zemlje u sukobu od tada.

Indija i Kina su prethodno vodile rat oko spornog regiona 1962. godine, ali kasnije nisu uspele da se dogovore oko jasno definisane granice, što je izazvalo povremene kontroverze tokom godina, iako su sukobi 2020. bili najsmrtonosniji u decenijama.