I Vlada Irske suspendovala vakcinu Astrazeneke

I Vlada Irske suspendovala vakcinu Astrazeneke

Vlada Irske danas je suspendovala vakcinu protiv koronavirusa Astrazeneke nakon izveštaja iz Norveške da je više ljudi koji su je primili imalo velikih zdravstvenih problema zbog zgrušavanja krvi, preneo je BBC.

To je odlučeno nakon izveštaja Norveške medicinske agencije o četiri nova slučaja zgrušavanja krvi kod odraslih nakon primanja vakcine Astrazeneka, rekao je ministar zdravlja Stiven Doneli, dodavši da je odluka doneta iz predostrožnosti.

Norveška je u četvrtak prestala da koristivakcinu Astrazeneke, a to su prethodno uradili Danska i Austrija, koje istražuju smrtni slučaj zbog poremećaja zgrušavanja i slučaja plućne embolije.

Vakcinu Astrazeneke je suspendovala i Italija, nakon smrti dvojice muškaraca na Siciliji, a dok traju broje istrage o eventualnoj povezanosti te vakcine sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, njena upotreba je zaustavljena i u Estoniji, Litvaniji, Luksemburgu i Letoniji.

BBC navodi da su od pet miliona Evropljana, koji su dosad primili tu vakciu, slučajevi zgrušavanja krvi zabeleženi kod 30 ljudi.

Svetska zdravstvena organizacija je pozvala sve države da nastave da koriste Astrazenekinu vakcinu, uz obrazloženje da je njena bezbednost dokazana.