Hrvatska pobedila Ukrajinu, ide na Srbiju ili Poljsku

Hrvatska pobedila Ukrajinu, ide na Srbiju ili Poljsku

Košarkaši Hrvatske pobedili su Ukrajinu u poslednjem meču grupne faze sa 90:85, nisu uspeli da slave sa osam i više razlike, što bi im donelo drugo mesto u grupi, pa sa kote tri, čekaju epilog duela između Srbije i Poljske. Poraženi iz meča koji sledi, biće rival Hrvatima u osmini finala.

Najefikasniji u sastavu Dominik Mavra sa 13, Krunoslav Simon sa 11, odnosno Karlo Matković i Ivica Zubac sa 10 poena. Kod Ukrajine, raspoloženi za igru u napadu, bili su Volodimir Herun sa 21-im, Svitoslav Mihaliuk sa 14 i Isuf Sanon sa 11 poena.

Prvo poluvreme je imalo čudan tok. Posle ravnopravne igre u prvom kvartalu – 21:21, Hrvatska je uspela da pobegne na 41:29, ali je Ukrajina uspela da se vrati u egal do kraja ovof perioda igre – 32:35.

Prevagu na tasu Hrvatske, doneli su Domink Mavra sa 11, Ivica Zubac sa osam i Bojan Bogdanović sa sedam poena. Kod Ukrajine, raspoloženi za igru u napadu, bili su Volodomir Herun sa 12, odnosno Bogdan Bliznik i Svetoslav Mihaliuk sa po osam poena.

U nastavku meča, rat nerava je nastavljen. Hrvatska je uspela da stekne osam poena prednosti – 61:53, ali je uoči poslednjeg kvartala, na semaforu pisalo – 67:67. Bilo je jasno da će pitanje pobednika odlučiti nijanse.

Igralo se po principu poen za poen. Hrvatska je od minus četiri, posle četiri uzastopne trojke i poena Zubca 2+1 stigla do 86:79 na tri minuta pre kraja. Hrvatska je bila blizu pobede od osam poena razlike i drugog mesta u grupi. Hrvatska je prokockala napad, Bogdanović je napravio nesportski prekršaj. Ukrajina je smanjila na 81:86, a nedugo zatim na 83:86.

Bogdanović je pogodio za 88:83, Bližnjuk promašio trojku, Bogdanović dvojku, Bogdanović je pogodio za dva, promašio je slobodno bacanje za plus osam, a Ukrajinci smanjili na minus pet.