Hag odredio datum za donošenje presude o ratu u Rusiji

Hag odredio datum za donošenje presude o ratu u Rusiji

Međunarodni sud pravde UN u Hagu saopštiće 16. marta svoju odluku da zahteva od Ukrajine uvođenje privremenih mera u slučaju protiv Rusije zbog nepostojećeg „genocida” ruskog govornog jezika.

Ovo je u ponedeljak saopštila pres služba suda, piše „Evropska istina“.

Sud će doneti odluku u sredu u 16 ​​časova po lokalnom vremenu. Zbog pandemije COVID-19, u Velikoj sali pravde biće prisutni samo članovi suda i predstavnici država ugovornica.

Ukrajina je zatražila od suda da naredi Rusiji da odmah obustavi neprijateljstva koja su počela 24. februara 2022. godine, sa navedenom svrhom „sprečavanja i kažnjavanja” navodnog genocida u Luganskoj i Donjeckoj oblasti Ukrajine.

Ukrajina je takođe zatražila da Ruska Federacija odmah osigura da bilo koje vojne ili neregularne oružane snage kojima upravlja ili podržava, kao ni bilo koje organizacije i pojedinci, ne omogućavaju vojne operacije čiji je cilj proglašenje „prevencije“ ili „kažnjavanja“ zbog navodnog izvršenja genocida u Ukrajina.

U ovom slučaju Rusija je odbila da se brani pred sudom u Hagu. Istovremeno, odbijanje Rusije da brani ne zaustavlja saslušanje.

„Evropska istina“ je detaljno govorila o tužbi Ukrajine i o tome kako su izjave Kremlja dale osnov da se tuži Rusija. Detalji u članku U Hagu o genocidu: šta je Ukrajina napisala u tužbi protiv Rusije pred sudom UN.