EU odobrila četvrti paket sankcija Rusiji

EU odobrila četvrti paket sankcija Rusiji

Evropska unija saopštila je kasno u ponedeljak da je 27-člani blok odobrio novi set sankcija kako bi kaznila Moskvu zbog njene invazije na Ukrajinu.

Francuska, koja predsedava EU, saopštila je da je blok „u konsultaciji sa našim međunarodnim partnerima odobrio četvrti paket sankcija usmerenih na pojedince i subjekte uključene u agresiju na Ukrajinu, kao i na nekoliko sektora ruske privrede“.

Francusko predsedništvo je u saopštenju navelo da je blok takođe odobrio deklaraciju Svetskoj trgovinskoj organizaciji „o obustavljanju primene klauzule o najpovoljnijoj naciji za Rusiju i obustavljanju razmatranja beloruske aplikacije za pristupanje STO“.

Ako Rusija bude suspendovana, njene kompanije više ne bi imale poseban tretman u celom bloku.

Najave su bile u skladu sa onim što su lideri najavili na samitu u Versaju prošlog petka, da će uslediti strogi paket sankcija ako Rusija nastavi svoju invaziju na Ukrajinu. Tačni detalji najnovijeg paketa sankcija biće poznati tek nakon objave u zvaničnom časopisu EU.

Otkako je rat počeo prošlog meseca, EU je usvojila oštre mere usmerene na ruskog predsednika Vladimira Putina, ruski finansijski sistem i njene oligarhe sa visokim nivoom održavanja. Prošle nedelje, zemlje bloka su se složile da uvedu dodatne sankcije za 160 pojedinaca i dodale nova ograničenja za izvoz pomorske navigacije i radio komunikacione tehnologije.

Takođe su odlučili da isključe tri beloruske banke iz SVIFT-a, dominantnog sistema za globalne finansijske transakcije. Sve zajedno, restriktivne mere EU sada se primenjuju na ukupno 862 pojedinca i 53 entiteta.

U saopštenju objavljenom nakon samita, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će četvrti paket sankcija dodatno izolovati Rusiju „i iscrpiti resurse koje koristi za finansiranje ovog varvarskog rata“.

Ona je rekla da će EU raditi u korak sa zemljama Grupe sedam kako bi pojačala pritisak na Moskvu.

Napori da se dogovori bojkot nafte protiv Rusije su komplikovani, jer neke zemlje EU, uključujući Nemačku i Italiju, mnogo više zavise od ruskih energenata. Pokazujući opseg unutar EU, Poljska dobija 67% svoje nafte iz Rusije, dok Irska prima samo 5%.

Na zvaničnom Tviter nalogu Francuskog predsedavanja Savetom EU objavljeno je sledeće: ,,Odobrenje od strane COREPER-a II 4. paketa sankcija u konsultaciji sa našim međunarodnim partnerima, koji cilja na pojedince i subjekte uključene u agresiju na Ukrajinu, kao i na nekoliko sektora ruske privrede. Ove mere će stupiti na snagu čim budu blagovremeno objavljene u Službenom listu Evropske unije. COREPER je takođe odobrio izjavu STO o ruskoj agresiji na Ukrajinu koja se tiče suspenzije primene klauzule o najpovlašćenijim nacijama na Rusiju i suspenzije ispitivanja prijave Belorusije u STO.“

Sankcije će biti usmerene na novu listu oligarha i kompanija, agencije za kreditni rejting, zabranu uvoza gvožđa i čelika, ulaganja u energetski sektor i luksuznu robu.