SZO: Vakcina u martu 2021. za najranjivije kategorije društva

SZO: Vakcina u martu 2021. za najranjivije kategorije društva

Vakcina protiv kovida-19 mogla bi biti dostupna najranjivijim kategorijama ljudi do marta 2021. godine i iz temelja promeniti tok pandemije, ocenio je danas visoki zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO), nakon što su dve farmakološke kompanije objavile da njihova vakcina ima 90-postotnu efikasnost u sprečavanju infekcije, javlja Rojters.

Brus Ejlvard je na godišnjem ministarskom sastanku SZO rekao da su privremeni rezultati zadnje faze Fizerovog ispitivanja vakcine „vrlo pozitivni“.

„Još ima puno posla, ovo su samo privremeni rezultati, ali vrlo pozitivni rezultati koji su danas došli, koji bi, nadajmo se, mogli biti vrlo obećavajući za ceo svet“, ocenio je Ejlvard, navodeći da bi o rezultatima ispitivanja vakcine na globalnom nivou do marta iduće godine „mogli biti u prilici da temeljito promenimo smer i dinamiku ove krize“.

Eksperimentalna vakcina protiv korona virusa američkog farmakološkog diva Fizera (Pfizer) i nemačkog BioNTeka (BioNTech) ima 90-postotni efekat u sprečavanju kovida-19, objavile su te dve kompanije u ponedjeljak, što bi mogla da bude velika prekretnica u odbrani od pandemije, koja ubrzava s više od 50 miliona zaraženih i 1,2 millona umrlih.

Čelnik SZO Tedros Adanom Gebrejesus pozdravio je „ohrabrujuće vestii o vakcini“ na Tviteru.

Fizer i BioNTek žele da konkurišu za hiitno odobrenje vakcine u Sjedinjenim Državama, što je u nadležnosti američke Agencije za hranu i lekove (FDA), verovatno do kraja novembra, a to znači da bi odluka mogla biti doneta u decembru.