Tramp najavio mirnu tranziciju vlasti

Tramp najavio mirnu tranziciju vlasti

VAŠINGTON – Aktuelni predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp danas je prvi puit javno priznao da će 20. januara napustiti funkciju, obećavajući miran prenos vlasti nakon što je Kongres potvrdio elektorske glasove i pobedu izabranog predsednika Džoa Bajdena.

„Iako se u potpunosti ne slažem sa ishodom izbora i činjenice mi daju za pravo, tranzicija 20. januara će ipak biti u skladu sa propisima“, prenosi CNN Trampovu izjavu, navodeći da Tramp ponavlja „lažne tvrdnje koje je iznosio tokom poslednja dva meseca“.

„Oduvek sam govorio da ćemo nastaviti našu borbu kako bismo osigurali da se broje samo legalni glasovi. Iako ovo predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsedničkoj istoriji, to je samo početak naše borbe da Ameriku ponovo učinimo velikom“, rekao je Tramp.

Odbijajući da prizna rezultate izbora, Tramp je u sredu podstakao svoje pristalice na proteste, da bi oni kasnije nasilno ušli u zgradu američkog Kogresa na Kapitol hilu, u nameri da spreče zakonodavce u prebrojavanju glasova.