Suđenje Trampu u Kongresu

Suđenje Trampu u Kongresu

Uoči početka suđenja Donaldu Trampu u Senatu, zbog sumnje da je podstakao napad na Kapitol 6. januara, advokati bivšeg američkog predsednika negirali su da je on ohrabrivao ulazak njegovih pristalica u zgradu Kongresa, dok su demokrate poručile da Tramp nema validnu odbranu.

Trampov pravni tim, koji pokušava da ubedi 100 članova Senata da Trampa ne proglase krivim i da mu ne zabrane da se ponovo kandiduje za federalnu funkciju, u podnesku je naveo da je suđenje „drski politički potez“ demokrata, s ciljem da se ućutkaju politički protivnici i manjinska stranka, kao i da je proces opoziva bivšeg predsednika neustavan.

Optužnica za podsticanje pobune, koju je Predstavnički dom usvojio 13. januara, usredsređena je na Trampovo obraćanje pristalicama 6. januara, pre nego što su stotine njih nasilno upali u Kongres. Tom prilikom je poginulo pet osoba, među kojima i jedan policajac.

Da bi Tramp bio osuđen u Senatu potrebna je dvotrećinska većina, što znači da bi 17 republikanaca, uz svih 50 demokrata, trebalo da glasa za Trampovu osudu.