Počela rasprava o opozivu Donalda Trampa

Počela rasprava o opozivu Donalda Trampa

Predstavnički dom američkog Kongresa, u kome većinu imaju demokrate, danas bi trebalo da glasa o rezoluciji kojom se potpredsednik Majk Pens i članovi kabineta pozivaju da primene svoje ustavno ovlašćenje i da smene predsednika države Donalda Trampa sa funkcije.

Ako, kako se očekuje, Predstavnički dom izglasa rezoluciju, Pens će imati rok od 24 sata da odgovori.

„Predsednik predstavlja neposrednu pretnju po naš Ustav, zemlju i građane i mora hitno da bude smenjen sa položaja“, saopštila je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, prenosi Glas Amerike.

Ni Pens ni bilo koji član Kabineta nisu nagovestili da će podržati meru koja podrazumeva pokretanje 25. amandmana američkog Ustava, prema kojem potpredsednik i većina članova kabineta mogu da proglase predsednika „nesposobnim da obavlja dužnost.“

Za to vreme, Tramp je okrivio demokrate u Kongresu za „ogromni bes“ koji postoji u zemlji. U prvom obraćanju novinarima posle prošlonedeljnog upada u Kapitol on je odbacio svaku odgovornost za nasilni ulazak njegovih pristalica u zgradu Kongresa i naglasio da „nije želeo nikakvo nasilje.“

Tramp je branio svoju vatrenu retoriku u obraćanju demonstrantima prošle nedelje kao „potpuno odgovarajuću“ i nije pokazao kajanje zbog napada koji je usledio.

Komentarišući postupak opoziva, Tramp je rekao da je to što rade u Kongresu užasno.

„Ako nastave tim putem, mislim da se izaziva ogromna pretnja našoj zemlji i ogroman bes. Ja ne želim nasilje“, kazao je Tramp.

Tramp i Pens sastali su se u Beloj kući u ponedeljak kasno uveče, prvi put od kada su predsednikove pristalice upale u zgradu Kongresa prošle nedelje. Visoki zvaničnik administracije izjavio je da su predsednik i potpredsednik naglasili da oni koji su prekršili zakon i upali u Kapitol ne predstavljaju pokret „Amerika prvo“, koji podržava 75 miliona Amerikanaca, i obećali da će nastaviti rad u ime cele zemlje do kraja mandata.

Lideri u Predstavničkom domu takođe nastavljaju proceduru odvojene rezolucije o opozivu predsednika, koju će početi da razmatraju u sredu ujutru.