Biće velikih promena u spoljnoj politici Amerike

Biće velikih promena u spoljnoj politici Amerike

Profesor na vašingtonskom univerzitetu „Džons Hopkins“ Danijel Server izjavio je da veruje da će biti velikih promena u američkoj spoljnoj politici po dolasku nove adminstracije i da će se budući predsednik Džozef Bajden vratiti tradicionalnijoj američkoj politici na Balkanu.

„To je davanje podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu svih država, uključujući Kosovo, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, ali ne znači da će buduća vlada ignorisati sve poteze Trampove administracije“, kazao je Server za Glas Amerike.

Prema njegovim rečima, Vašington će ostati pri ideji da bi odnosi između Srbije i Kosova trebalo da budu normalizovani i možda će pokušati da dalje radi na ekonomskoj normalizaciji, u okviru koje je sporazum koji je Trampova administracija potpisala u septembru u Beloj kući mali korak u pravom smeru.

„Poznato je da su, u osnovi, sve zemlje Balkana posvećene takozvanom mini Šengenu, a mislim da će za Kosovo i Srbiju biti lakše da ostvare ekonomsku normalizaciju ako to čine sve zemlje Balkana, odnosno ako to ne bude zasnovano samo na bilateralnoj osnovi“, kazao je Server.

Server dodaje da očekuje i podsticaj za postizanje političkog sporazuma Srbije i Kosova zasnovanog na teritorijalnom integritetu i suverenitetu dve države, ali ističe da nije siguran da je to moguće postići.