Finska u ponedeljak prekida poslednju direktnu železničku vezu Evropske unije sa Rusijom

Finska u ponedeljak prekida poslednju direktnu železničku vezu Evropske unije sa Rusijom

Finska će u ponedeljak prekinuti poslednju direktnu železničku vezu Evropske unije sa Rusijom zbog sankcija

Finska će u ponedeljak prestati da pruža poslednju direktnu železničku vezu Evropske unije sa Rusijom zbog sankcija, navodi se u saopštenju VR grupe koja upravlja linijom „Allegro“ između Helsinkija i Sankt Peterburga.

U svom saopštenju objavljenom u petak, VR Group, koja je finska državna železnička kompanija, rekla je: „VR će prekinuti uslugu Allegro vozova do daljnjeg, počevši od 28. marta 2022.

„U nedelju, 27. marta, saobraćaće samo jutarnji voz iz Helsinkija za Sankt Peterburg, a popodnevni voz AE786 će biti otkazan. Obe službe iz Sankt Peterburga će u nedelju saobraćati“, dodaje se.

Topi Simola, potpredsednik za putničke usluge u VR Group, primetio je da se usluga „za sada“ obustavlja.

„Do sada smo nastavili sa prevozom Allegro vozova, prema uputstvima nadležnih organa i na taj način obezbedili siguran prolaz finskim građanima. Tokom ovih nedelja, ljudi, koji su želeli da odu iz Rusije, imali su dovoljno vremena da odu. Sada, zbog sankcija, za sada ćemo prekinuti uslugu“, rekao je Simola.

„Prema VR, Allegro je trenutno jedina železnička putnička veza između Evropske unije i Rusije“, rekla je za CNN Taina Kuitunen, menadžer za komunikacije grupe VR.

EU je 27. februara uvela potpunu zabranu letova ruskim avionima kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.