Bajden izražava „razočarenje“ što ne može iz prve ruke da vidi humanitarnu krizu u Ukrajini

Bajden izražava „razočarenje“ što ne može iz prve ruke da vidi humanitarnu krizu u Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden zahvalio je humanitarnim organizacijama u Poljskoj na slanju pomoći Ukrajini i pomoći izbeglicama dok je on spreman da primi brifing o situaciji.

„Ovde sam u Poljskoj da bih iz prve ruke video humanitarnu krizu i, iskreno, deo mog razočarenja je što ne mogu da je vidim iz prve ruke kao na drugim mestima. Neće mi dozvoliti“, rekao je on. „Razumljivo, pretpostavljam, pređite granicu i pogledajte šta se dešava u Ukrajini, ali sam nestrpljiv da čujem od vas u humanitarnoj zajednici šta vidite, šta radite i gde mislite da mi idi odavde“.

Humanitarni odgovor je od „ogromne posledice“, rekao je Bajden, dodajući da su Ukrajincima odmah potrebna vitalna dobra poput hrane, ćebadi, gotovine i lekova.

Bajdenova administracija je juče saopštila da SAD izdvaja više od milijardu dolara humanitarne pomoći Ukrajincima pogođenim ratom.

Oko 3,6 miliona izbeglica pobeglo je iz Ukrajine, prema procenama Ujedinjenih nacija, a većina njih stigla je u Poljsku.

„Patnja koja se sada dešava je pred vašim pragom. Vi ste ti koji rizikujete, u nekim slučajevima i svoje živote… a američki narod je ponosan što podržava vaše napore“, rekao je on.