Fauci: Ponašanje Kine u vezi sa COVID-om je ‘sumnjivo’

Fauci: Ponašanje Kine u vezi sa COVID-om je ‘sumnjivo’

Entoni Fauči, visoki zvaničnik koji je bio zadužen za odgovor Sjedinjenih Država na pandemiju Covid-19, rekao je u nedelju da ima „potpuno otvoren um“ o poreklu respiratornog virusa.

„Imam potpuno otvoren um u vezi sa tim, uprkos tome što ljudi kažu da ne znam“, rekao je Fauči, upitan na NBC-jevom „Meet the Press“ o teoriji da je virus možda procurio iz laboratorije u Kini 2019.

Fauči je priznao da je grupa međunarodnih, uglednih virologa napisala da jaki dokazi pokazuju da je virus prešao sa životinja na ljude, ali je rekao da to „nije definitivno dokazano“.

„Čak i kada nema šta da kriju, oni se ponašaju na sumnjiv, netransparentan način“, rekao je Fauči o kineskoj vladi.

Izveštaj Vaniti Fair-a i ProPublica ove jeseni, u kojem se navodi da se Institut za virusologiju Vuhana bavio neodređenom hitnom situacijom u vreme kada je Covid-19 počeo, vratio je u prvi plan debatu o tome da li je virus možda došao iz laboratorije.

Govoreći na CBS-u „Face the Nation“ u odvojenom intervjuu u nedelju, Fauci je rekao da bi želeo da zna „sve detalje o tome šta se desilo sa prvobitnim ljudima koji su bili zaraženi“.

U emisiji „Meet the Press“ on je takođe kritikovao striktan tekući odgovor te vlade na Covid-19, što je izazvalo nedavne proteste među ljudima u Kini.

„Njihov pristup je bio veoma, veoma oštar i prilično drakonski u vrstama gašenja bez naizgled svrhe“, rekao je Fauči domaćinu Čaku Todu.

Ašiš Dža, koordinator odgovora Bele kuće na Covid-19, dodao je u nedelju u emisiji ABC „Ove nedelje“ da će „zaključavanje i nulti Covid biti veoma teško održati“.

Zvaničnici kineske vlade, pod predsednikom Si Đinpingom, usvojili su politiku „nulte kovida“ protiv bolesti, što je rezultiralo široko rasprostranjenim zatvaranjem i ograničenjima putovanja poslednjih dana.

Senator Kris Marfi (D-Kon), član Komiteta za spoljne poslove, rekao je u nedelju u emisiji „Stanje unije“ na CNN-u da još ne zna da li će protesti predstavljati stvarnu pretnju Sijevom rukovodstvu.

„Ovi diktatori, nažalost, imaju prilično sofisticirana sredstva da ostanu na vlasti“, rekao je Marfi.