Evropska komisija će 9. septembra predložiti određivanje maksimalne cene za ruski gas

Evropska komisija će 9. septembra predložiti određivanje maksimalne cene za ruski gas

Evropska komisija će predložiti državama članicama da uspostave gornju granicu cene ruskog gasa, kao i da uvedu druge mere za smanjenje posledica energetske krize.

Ovo je izjavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare u Briselu, piše „Evropska istina”.

Prema njenim rečima, EU je u vanrednoj situaciji jer je Rusija nepouzdan snabdevač i manipuliše energetskim tržištima.

„Suočavamo se sa astronomskim cenama električne energije za domaćinstva i preduzeća i ogromnom nestabilnošću tržišta. Zbog toga ćemo predložiti niz hitnih mera da zaštitimo ugrožene potrošače i preduzeća i pomognemo im da se prilagode“, rekla je fon der Lajen.

„Ponudićemo da ograničimo cenu ruskog gasa. Ovde je cilj vrlo jasan. Moramo da smanjimo prihode Rusije, koje Putin koristi za finansiranje ovog brutalnog rata protiv Ukrajine“, rekla je fon der Lajen.

Predlog će biti predstavljen na sednici Saveta EU u petak.

Pored toga, predstavila je i druge mere, uključujući pametnu uštedu energije.

„Potrebna nam je strategija za izglađivanje špica koji poskupljuju struju. Predložićemo obavezni cilj da se smanji upotreba struje u vršnim satima“, objasnio je predsednik Evropske komisije.

Evropska komisija će predložiti i ograničavanje prihoda kompanija koje proizvode jeftinu struju.

Isto važi i za neočekivane prihode od fosilnih goriva.

Pored toga, rekla je fon der Lajen, neophodno je podržati energetske kompanije da se izbore sa nestabilnošću tržišta.

„Ovo su teška vremena. Ali uverena sam da Evropljani imaju ekonomsku snagu, političku volju i jedinstvo da održe svoju superiornost“, rekla je fon der Lajen.

Kako je saopšteno, Češka će pokušati da sa dnevnog reda sastanka ministara energetike EU u petak skine pitanje mogućeg „plafona” cena ruskog gasa.

Neke zemlje EU zaziru od ograničavanja cena ruskog gasa ako ih to košta smanjenje snabdevanja koje i dalje dobijaju iz Moskve.