EU zabranila izvoz u Rusiju luksuznih vozila, šampanjca i nakita

EU zabranila izvoz u Rusiju luksuznih vozila, šampanjca i nakita

Evropska unija (EU) danas je zabranila izvoz u Rusiju svojih luksuznih automobila, šampanjca, nakita i drugih skupih artikala omiljenih u ruskoj eliti kako bi kaznila njihov raskošan način života dok se vodi rat u Ukrajini.

Spisak luksuznih proizvoda i robe koje su odobrile države članice EU objavljen je danas u Službenom glasniku Unije. Spisak sadrži 14 stranica i pokriva proizvode iz sektora zabave, luksuza i tehnologije u EU.

Te danas objavljene mere predstavljaju novi niz sankcija koje je EU uvela protiv Rusije od početka njene invazije na Ukrajinu.

Na spisku se nalaze luksuzni artikli kao što su stari šampanjci i druga alkoholna pića, tartufi, kavijar, parfemi, kozmetički proizvodi, kožna galanterija, skupocena odeća, perle, dijamanti, elektronika, satovi, muzički instrumenti, sportska oprema, video konzole, jahte, antikviteti i umetnička dela.

„Naš izvoz ove robe u Rusiju iznosio je 3,5 milijardi evra prošle godine. To je relativno mali udeo našeg ukupnog izvoza luksuzne robe iz EU u svet, koji iznosi oko 80 milijardi evra godišnje“, navele su razne službe Evropske komisije.