EU obustavila emitovanje Sputnjika i RT na svojoj teritoriji

EU obustavila emitovanje Sputnjika i RT na svojoj teritoriji

Evropski savet uveo je nove restriktivne mere kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, odlučivši da hitno obustavi emitovanje Sputnjika i RT (Russia Today – RT Engleski, RT UK, RT Nemačka, RT Francuska i RT Španija) u EU do okončanja agresije na Ukrajinu, i sve dok Ruska Federacije i njoj bliski mediji ne obustave širenje dezinformacija i manipulaciju informacijama protiv EU i njenih članica.

U saopštenju Evropskog saveta se navodi da su Sputnjik i RT pod stalnom direktnom ili indirektnom kontrolom ruskih vlasti i da su od ključne važnosti i instrument u pokretanju i podršci vojne agresije na Ukrjainu, kao i za destabilizaciju njenih suseda.

Dodaje se da je Rusija angažovana u sistematičnoj, međunarodnoj kampanji dezinformacija, manipulacije informacijama i izvrtanju činjenica kako bi ojačala svoju strategiju destabilizacije svojih susednih zemlja, EU i njenih članica.

Posebno su na meti dezinformacija i manipulacije informacijama evropske političke partije, naročito tokom izbornih perioda, kada su u pitanju civilno društvo, ruske etničke manjine, azilanti i funkcionisanje demokratskih institucija u EU i njenim članicama, ukazuje Evropski savet.

Kako bi opravdala i podržala svoju vojnu agresiju na Ukrajinu, Rusija širi stalne i usaglašene dezinformacije i manipuliše informacijama, što je usmereno na EU i susedne članice civilnog društva, ozbiljno iskrivljujući i manipulišući činjenicama.

Današnja odluka usledila je posle paketa mera koje je visoki predstavnik objavio 27. februara na video konferenciji sa ministrima spoljnih poslova EU.