EU je potvrdila da će udvostručiti uvoz struje iz Ukrajine

EU je potvrdila da će udvostručiti uvoz struje iz Ukrajine

Evropska mreža operatora prenosnog sistema električne energije ENTSO-E u sredu je potvrdila nameru da udvostruči uvoz struje iz Ukrajine, što je dan ranije objavila Evropska komisija, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na pres-službu Ministarstva energetike Ukrajine.

To je saopšteno tokom sastanka ministra energetike Ukrajine Hermana Galuščenka sa predsednikom Borda ENTSO-E Joakimom Vanzetom i generalnim sekretarom mreže Sonjom Tvohig u Briselu.

Galuščenko je naglasio da s obzirom na jučerašnju odluku EU da smanji potrošnju ruskog gasa za 15 odsto, Ukrajina može pomoći Evropi da nadoknadi odgovarajuće količine povećanjem izvoza ukrajinske struje.

Menadžment ENTSO-E potvrdio je da se planira povećanje izvoza u bliskoj budućnosti – već ove nedelje će se njegov obim udvostručiti, a dalji rast će se nastaviti. Operater ističe da bi rast obima izvoza trebalo da se odvija postepeno, uzimajući u obzir tehničke protokole za obezbeđivanje stabilnosti elektroenergetskog sistema.

Podsetimo, Ukrajina je u martu podnela zahtev za pridruživanje evropskom energetskom sistemu ENTSO-E i početkom juna dobila pravo da izvozi svoju energiju u Evropu. Prva komercijalna prekogranična razmena električne energije počela je krajem juna sa Rumunijom i sa Slovačkom u julu.

Pročitajte ili poslušajte intervju sa šefom Ukrenerga o značaju pristupanja Ukrajine jedinstvenom evropskom energetskom sistemu: Naš ulazak u energetski sistem EU je strateški gubitak Rusije.