Fon der Lajen: EU će predložiti ograničenje cena ruskog gasa

Fon der Lajen: EU će predložiti ograničenje cena ruskog gasa

Evropska komisija će predložiti ograničenje cene ruskog gasa, zajedno sa merama koje uključuju obavezno smanjenje upotrebe električne energije u EU i ograničenje prihoda od negasnih proizvođača električne energije, rekao je u sredu šef bloka.

„Predložićemo ograničenje cene ruskog gasa. Moramo da smanjimo prihode Rusije koje Putin koristi za finansiranje ovog užasnog rata u Ukrajini“, rekla je novinarima predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Predsednik Vladimir Putin rekao je u sredu da će Rusija prestati da isporučuje gas i naftu ako se uvedu ograničenja cena.

Neke zemlje EU – koje bi trebale da odobre predloge EU – oprezne su u vezi sa ograničavanjem cena ruskog gasa u slučaju da ih to košta sve manje snabdevanja koje i dalje dobijaju iz Moskve.

Fon der Lajen je iznela predstojeće hitne predloge EU za snižavanje rastućih cena gasa i struje, koje su povećale račune za domaćinstva i ugrozile energetske intenzivne evropske industrije.

EU želi da ograniči prihod od generatora koji ne koriste gas i preusmeri njihov „neočekivani profit“ u mere koje podržavaju domaćinstva i kompanije, rekla je fon der Lajen.

Evropske cene električne energije obično određuju gasne elektrane, a ograničenje bi imalo za cilj da smanji troškove električne energije koju proizvode vetroelektrane, nuklearne elektrane i generatori uglja koji imaju niže tekuće troškove jer nisu izloženi naglim cenama gasa.

Naftne i gasne kompanije koje su ostvarile ogromne skokove profita takođe bi morale da daju „solidarni doprinos“, rekla je fon der Lajen, ne navodeći dalje detalje.

Ostale mere koje će Brisel predložiti uključuju zahtev da zemlje smanje upotrebu električne energije u vršnim satima i pomoć u likvidnosti firmama koje se suočavaju sa velikim zahtevima za kolateralom.

Ministri energetike zemalja EU razgovaraće o predlozima na hitnom sastanku u petak.

Cene struje i goriva su porasle u Evropi pošto je Rusija ograničila količinu gasa koji šalje Evropi. Moskva je za smanjenje snabdevanja okrivila tehnička pitanja i sankcije Zapada uvedene zbog njene invazije na Ukrajinu.