EU će postepeno ukinuti uvoz ruskog gasa, nafte, uglja

EU će postepeno ukinuti uvoz ruskog gasa, nafte, uglja

Lideri Evropske unije dogovoriće se na samitu ove nedelje da postepeno ukinu zavisnost EU od uvoza ruskog gasa, nafte i uglja, pokazuje nacrt saopštenja, koji označava prekretnicu u njenoj politici prema Moskvi izazvanoj ruskom invazijom na Ukrajinu.

Lideri EU sastaće se u Versaju u četvrtak i petak kako bi razgovarali o jačanju njihove zajedničke odbrambene sposobnosti i nastojanju Ukrajine da postane članica bloka od 27 zemalja.

Opečeni iskustvom nestašice u snabdevanju mikročipovima i farmaceutskim proizvodima tokom pandemije, lideri će takođe razgovarati o tome kako da EU učine strateški nezavisnijom od globalnih dobavljača u ovim sektorima i hrani.

„Složili smo se da postepeno ukinemo našu zavisnost od ruskog uvoza gasa, nafte i uglja“, navodi se u nacrtu izjave lidera, koju je Rojters ugledao.

Zadatak će, međutim, biti težak, jer EU kupuje od Rusije 45 odsto uvezenog gasa, oko trećine nafte i skoro polovinu uglja. Ovo čini blok ranjivim ako Rusija odluči da uzvrati za politiku EU ograničavanjem izvoza.

Odluka predstavlja prekretnicu jer je samo prošle godine Nemačka još uvek nastojala da pokrene ruski gasovod Severni tok 2, dok Italija, Austrija ili Mađarska – među državama EU koje najviše zavise od ruskog snabdevanja energijom – nisu žurile da traže alternative.

Ali ruska invazija na Ukrajinu je sve promenila, rekli su lideri.

„Agresorski rat Rusije predstavlja tektonski pomak u evropskoj istoriji“, navodi se u nacrtu saopštenja lidera. Suočeni sa rastućom nestabilnošću, strateškom konkurencijom i bezbednosnim pretnjama, odlučili smo da preuzmemo veću odgovornost za našu bezbednost i preduzmemo dalje odlučne korake ka izgradnji našeg evropskog suvereniteta, smanjenju naše zavisnosti i osmišljavanju novog modela rasta i ulaganja za 2030. godinu“, navodi se u saopštenju.