Američki državni sekretar: Ukrajina koristi sredstva za podršku odbrane „efikasno protiv ruske agresije“

Američki državni sekretar: Ukrajina koristi sredstva za podršku odbrane „efikasno protiv ruske agresije“

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je u ponedeljak da je 70 odsto od dodatnih 350 miliona dolara podrške odbrani Ukrajini koju je predsednik Džo Bajden odobrio poslednjih nedelja „već u rukama Ukrajinaca i da se veoma efikasno koristi protiv ruske agresije“.

Govoreći na konferenciji za novinare u Letoniji, Blinken je rekao da očekuje 10 milijardi dolara hitne pomoći od američkog Kongresa „vrlo brzo“ i rekao da će ta pomoć ići na „dodatnu bezbednosnu pomoć“, „humanitarnu pomoć Ukrajini i unutar Ukrajine i van“, i „na dalje napore za jačanje istočnog krila NATO-a“.

Visoki američki diplomata je ponovio da SAD veruju da zona zabrane letova ima potencijal da proširi sukob.

„Svi naši napori su u pravcu da se ovaj rat okonča što je pre moguće, da se što pre okonča patnja. A ono što ne želimo je da ga širimo, i da ga širimo na naše zemlje, na svoju teritoriju. Zona zabrane letova, da budemo vrlo jasni o tome šta je to, to znači da ako ruski avioni prekrše zonu koja je proglašena, mi ih obaramo. A to predstavlja veliki rizik od stvaranja direktnog sukoba između naših zemalja i Rusije, a time i šireg rata, koji nije u ničijem interesu, uključujući ukrajinski narod“, rekao je Blinken.