Estonska premijerka formira novu koaliciju

Estonska premijerka formira novu koaliciju

Kaja Kalas će preživeti kao premijer Estonije, nakon što je kao jedna od najotvorenijih evropskih protivnika ruskog rata protiv Ukrajine, dobila podršku za novu koalicionu vladu.

Estonija je provela više od nedelju dana u političkoj krizi dok se suočava sa sve većim bezbednosnim izazovom ruske invazije na Ukrajinu.

Kalas bi trebalo da bude u mogućnosti da formira novu vladu nakon što je konzervativna stranka Pro Patria u subotu odlučila da uđe u koalicione pregovore sa svojom liberalnom Reformskom strankom i Socijaldemokratama.

„Tri stranke imaju jak zajednički temelj za stvaranje vlade koja će Estoniju izvući kroz krizu, proestonska je, jača našu bezbednost i nudi ljudima osećaj ekonomske sigurnosti“, napisala je Kalas na Fejsbuku.

Dugo tinjajuće tenzije između Reforme i njenog bivšeg koalicionog partnera Centra, koji je do marta bio povezan sa političkom strankom ruskog predsednika Vladimira Putina, izbile su početkom juna kada je Kalas zatražila od predsednika da otpusti sve ministre Centra.

Optužila je Centar, koji u velikoj meri dobija podršku od velikog broja stanovnika Estonije koji govore ruski, da radi protiv vrednosti nacije i da nije uspeo da zaštiti njenu nezavisnost.

Centar je ove nedelje pokušao da pridobije Pro Patriju nudeći da oživi koaliciju koja je vladala Estonijom od 2019. do 2021. sa ekstremno desničarskim Ekreom.

Političari Ekrea izazvali su ogorčenje vređajući sve, od predsednika SAD Džoa Bajdena i finske premijerke Sane Marin do homoseksualaca i imigranata. Njen bivši lider Mart Helme rekao je u aprilu da će ukrajinske izbeglice doneti HIV u Estoniju jer će se mnoge uključiti u prostituciju.

Neki posmatrači su sumnjali na uticaj Kremlja u navodnom savezu Centar-Ekre, strahujući da bi to moglo da umanji oštru kritiku Estonije prema Rusiji i snažnu podršku Ukrajini.

Mart Laar, bivši premijer Pro Patria, rekao je prošle nedelje da vlada Centre-Ekre „ispada [kao] prilično proruski, blago rečeno“.

Kalas je u subotu rekla da se nada da bi tri stranke mogle „brzo“ da započnu pregovore o koaliciji kako bi se formirala nova vlada, čime bi se okončao njen trenutni status na čelu manjinske administracije.

Estonija želi da ubedi svoje saveznike iz NATO-a da značajno povećaju prisustvo svojih trupa u zemlji i drugim baltičkim državama Letoniji i Litvaniji na samitu odbrambenog saveza u Madridu krajem ovog meseca.

Ali bezbednost nije jedino pitanje sa kojim se vlada suočava. Estonija ima najvišu stopu inflacije u evrozoni, preko 20 odsto u maju. Prethodna koalicija je takođe naišla na poteškoće oko obrazovanja i porodičnih beneficija.

Kalas, koja se borila da se afirmiše u zemlji i patila u anketama pre sveobuhvatnog rata Rusije protiv Ukrajine, od tada je zabeležila skok njene popularnosti. Njena oštra kritika Putina stekla je veliku međunarodnu podršku.

Helir-Valdor Sider, lider Pro Patrije, rekao je da i dalje misli da je Kalas trebalo da podnese ostavku na mesto premijera pošto se njena prethodna koalicija raspala.

„Moje uverenje je da se ustav mora poštovati. Ako koalicija padne, vlada mora da podnese ostavku“, rekao je on.