Bajden će udariti Kinu širim ograničenjima izvoza čipova i alata iz SAD

Bajden će udariti Kinu širim ograničenjima izvoza čipova i alata iz SAD

VAŠINGTON – Bajdenova administracija planira sledećeg meseca da proširi ograničenja na američke isporuke Kini poluprovodnika koji se koriste za veštačku inteligenciju i alate za proizvodnju čipova, reklo je nekoliko ljudi koji su upoznati sa tim, prenosi Rojters.

Ministarstvo trgovine namerava da objavi nove propise zasnovane na ograničenjima koja su preneta u pismima ranije ove godine trima američkim kompanijama – KLA Corp, Lam Research Corp i Applied Materials Inc, rekli su ljudi, govoreći pod uslovom anonimnosti. Plan za nova pravila nije ranije objavljen.

U pismima, koja su kompanije javno priznale, zabranjeno im je da izvoze opremu za proizvodnju čipova u kineske fabrike koje proizvode napredne poluprovodnike sa procesima ispod 14 nanometara, osim ako prodavci ne dobiju licence Ministarstva trgovine.

Pravila bi takođe kodifikovala ograničenja u pismima Ministarstva trgovine koja su poslata Nvidia Corp i Advanced Micro Devices prošlog meseca i nalažu im da zaustave isporuke nekoliko računarskih čipova sa veštačkom inteligencijom u Kinu, osim ako ne dobiju licence.

Neki od izvora su rekli da će propisi verovatno uključiti dodatne akcije protiv Kine. Ograničenja bi takođe mogla biti promenjena i pravila objavljena kasnije nego što se očekivalo.

Takozvana pisma „obaveštena“ omogućavaju Odeljenju za trgovinu da zaobiđe dugotrajne procese pisanja pravila kako bi se brzo uspostavile kontrole, ali pisma se odnose samo na kompanije koje ih primaju.

Pretvaranje pisama u pravila proširilo bi njihov domet i moglo bi podvrgnuti ograničenjima i druge američke kompanije koje proizvode sličnu tehnologiju. Propisi bi se potencijalno mogli primeniti na kompanije koje pokušavaju da izazovu dominaciju Nvidije i AMD-a u čipovima sa veštačkom inteligencijom.

Intel Corp i startupi poput Cerebras Sistems ciljaju na ista tržišta naprednog računarstva. Intel je rekao da pažljivo prati situaciju, dok je Cerebras odbio da komentariše.

Jedan izvor je rekao da bi pravila takođe mogla da nametnu zahteve za licenciranje za isporuke u Kinu proizvoda koji sadrže ciljane čipove. Dell Technologies , Hevlett Packard Enterprise i Super Micro Computer prave servere centara podataka koji sadrže Nvidijin A100 čip.

Dell i HPE su rekli da prate situaciju, dok Super Micro Computer nije odgovorio na zahtev za komentar.

Visoki zvaničnik Commerce-a odbio je da komentariše predstojeću akciju, ali je rekao: „Kao opšte pravilo, želimo da kodifikujemo sva ograničenja koja se nalaze u pismima informisanih sa promenom regulative.

Portparol Ministarstva trgovine u petak je odbio da komentariše konkretne propise, ali je ponovio da „preduzima sveobuhvatan pristup u sprovođenju dodatnih akcija… kako bi zaštitio nacionalnu bezbednost SAD i interese spoljne politike“, uključujući sprečavanje Kine da nabavlja američku tehnologiju primenljivo na vojnu modernizaciju.

OVK, Applied Materials i Nvidia su odbili da komentarišu, dok Lam nije odgovorio na zahteve za komentar. AMD nije komentarisao konkretan potez politike, ali je ponovo potvrdio da ne predviđa „materijalni uticaj“ svog novog zahteva za licenciranje.

Planirana akcija dolazi u trenutku kada je administracija predsednika Džoa Bajdena pokušala da osujeti napredak Kine ciljajući tehnologije u kojima Sjedinjene Države i dalje imaju dominaciju.

„Strategija je da se uguši Kina i otkrili su da su čipovi tačka gušenja. Oni ne mogu da naprave ove stvari, ne mogu da naprave opremu za proizvodnju“, rekao je Džim Luis, stručnjak za tehnologiju u Centru za strateške i međunarodne Studije. „To će se promeniti.“

U ažuriranju mera u vezi sa Kinom prošle nedelje, Privredna komora, američka poslovna lobistička grupa, upozorila je članove na neposredna ograničenja za AI čipove i alate za pravljenje čipova.

„Sada čujemo da bi članovi trebali očekivati niz pravila ili možda sveobuhvatno pravilo prije izbora na sredini mandata kako bi kodificirali smjernice u nedavno izdatim pismima (odjel za trgovinu) o ‘obavještenosti’ za opremu za čipove i kompanije za dizajn čipova, “, saopštila je komora.

Grupa je takođe saopštila da agencija planira da doda dodatne kineske superkompjuterske entitete na trgovinsku crnu listu.

Rojters je u julu prvi izvestio da Bajdenova administracija aktivno raspravlja o zabrani izvoza alata za proizvodnju čipova u kineske fabrike koje prave napredne poluprovodnike sa 14 nanometarskim čvorom i manjim.

Američki zvaničnici su se obratili saveznicima da lobiraju kod njih da donesu slične politike kako strane kompanije ne bi mogle da prodaju tehnologiju Kini koju bi američkim firmama bilo zabranjeno da isporučuju, rekla su dva izvora.

„Koordinacija sa saveznicima je ključna za maksimiziranje efikasnosti i minimiziranje neželjenih posledica“, rekao je Klit Vilems, bivši trgovinski zvaničnik Trampove administracije. „Ovo bi trebalo da favorizuje šire propise koje drugi mogu da repliciraju umesto jednokratnih pisama „obavešteni““.