Bivši policajci odbili priznanje krivice za ubistvo Džordža Flojda

Bivši policajci odbili priznanje krivice za ubistvo Džordža Flojda

Dvojica bivših policajaca Mineapolisa odbili su sporazume o priznanju krivice sa državnim tužiocima po optužbama u vezi sa ubistvom Džordža Flojda, rekao je portparol suda u ponedeljak, pripremajući scenu za suđenje krajem oktobra, prenosi Rojters.

Tou Thao, 36, i J. Alekander Kueng, 28, optuženi su u Minesoti po dve tačke za pomaganje i podržavanje ubistva i ubistva iz nehata, obe u drugom stepenu. Oni su bili među trojicom policajaca koji su gledali kako njihov beli kolega Derek Šovin ubija Flojda, crnca, prikovavši mu vrat o tlo kolenom devet minuta u maju 2020.

Dvojica policajaca odbili su ponudu da se izjasne o krivici po manjoj tački za pomaganje i podržavanje ubistva iz drugog stepena. Dogovor je odražavao sporazum koji je prihvatio bivši policajac Tomas Lejn, rekao je portparol Okružnog suda Henepin Met Leman.

Njihov dogovor je uključivao kaznu od tri godine zatvora, koja je mogla da se služi istovremeno sa prethodnim federalnim kaznama.

„Država je spremna za suđenje“, rekao je državni tužilac Minesote Kit Elison u saopštenju.

Predstavnik Thao-a nije bio dostupan za komentar. Kuengov advokat je odbio da komentariše slučaj.

Državna suđenja Thaou i Kuengu će 24. oktobra ići pred sudiju Okružnog suda Hennepin Piter Cahill. Postupak će se pokrenuti oko osam mjeseci nakon što je savezna porota osudila Thaoa, Kuenga i Lanea da su Floidu lišili građanskih prava i da nisu došli u pomoć dok se ugušio.

U julu, američki okružni sudija Pol Magnuson izrekao je Kuengu i Taou zatvorske kazne od 3 i 3-1/2 godine, respektivno, na osnovu saveznih osuda. Lane je dobio 2-1/2 godine.

Šovin, koji je priznao krivicu po federalnim optužbama, osuđen je na 21 godinu zatvora. Kaznu će služiti istovremeno sa kaznom od 22-1/2 godine koju je dobio na državnom suđenju za ubistvo 2021. godine.

U ubistvu snimljenom na video snimku mobilnog telefona, Flojdova smrt dovela je do protesta protiv policijske brutalnosti i rasizma u mnogim gradovima Sjedinjenih Država i širom sveta.