Bajden potpisuje zakon o smanjenju kredita za EV

Bajden potpisuje zakon o smanjenju kredita za EV

Američki predsednik Džo Bajden potpisaće u utorak zakon koji će ukinuti poreske olakšice za električna vozila za većinu modela koji trenutno vrede do 7.500 dolara, prenosi Rojters.

Bela kuća je saopštila da će Bajden u utorak potpisati zakon kojim bi se odobrio zakon o klimi, zdravstvu i porezima vredan 430 milijardi dolara. Predlog zakona restrukturira postojeći poreski kredit od 7.5000 USD za nova EV i stvara novi rabat od 4.000 USD za korišćena EV. Takođe uključuje desetine milijardi dolara novih zajmova, poreskih kredita i programa grantova za proizvođače automobila za proizvodnju čistijih vozila.

Mnogi proizvođači automobila i dileri su radili sa kupcima kako bi završili obavezujuće pisane ugovore pre Bajdenovog potpisivanja kako bi bili kvalifikovani za kredite čak i ako nisu dobili vozila.

Savez za automobilske inovacije, trgovinska grupa koja predstavlja Folksvagen, General Motors Co, Toiota Motor i Ford Motor, između ostalih, saopštila je ranije da će zakon činiti 70% od 72 američka električna, plug-in hibridna i EV sa gorivnim ćelijama koji se trenutno ne kvalifikuju nakon Bajdenovog potpisivanja.

1. januara, kada stupe na snagu nova ograničenja prihoda i cena, kao i pravila o nabavci baterija i kritičnih minerala, „nijedan se ne bi kvalifikovao za puni kredit kada stupe na snagu dodatni zahtevi za nabavku“, dodala je grupa.

Procena Kongresne kancelarije za budžet predviđa da će 11.000 novih električnih vozila dobiti poreske kredite u 2023. pod pretpostavkom od 7.500 dolara po vozilu.

Audi of America, Kia Corp i Porsche saopštili su u petak da će kupci njihovih električnih vozila izgubiti pristup federalnim poreskim kreditima kada Bajden potpiše.

Audi je rekao da će samo njegov Audi plug-in hibrid električni zadržati svoj postojeći savezni kredit do kraja 2022.

Nacrt zakona čini da svi električni automobili sastavljeni izvan Severne Amerike ne ispunjavaju uslove za poreske kredite, što je izazvalo kritike iz Evropske unije, Južne Koreje i mnogih proizvođača automobila.

GM i Tesla su ranije dostigli ograničenje od 200.000 vozila i više ne ispunjavaju uslove, ali će ponovo biti kvalifikovani od 1. januara pod strožim pravilima o izvorima i prihodima.