Četvorica uhapšena nakon protesta u londonskoj vili Olega Deripaske

Četvorica uhapšena nakon protesta u londonskoj vili Olega Deripaske

Četvorica demonstranata koji su zauzeli dom ruskog oligarha u londonskoj Belgraviji prekinuli su svoje demonstracije i policija ih je uhapsila.

Skvoteri (eng. squatter- bespravni naseljenik), koji su rekli da se protive Vladimiru Putinu i invaziji Rusije na Ukrajinu i da žele da otvore vilu za ukrajinske izbeglice, ušli su na imanje u ponedeljak ujutru oko 1 sat ujutro.

Desetine policajaca, uključujući službenike Teritorijalne grupe za podršku i tim za penjanje, proveli su sate pokušavajući da ih ubede da siđu sa balkona ispred zgrade. Oni su odbili višekratne pokušaje policijskih pregovarača da ih „pokupe” sa balkona pomoću dizalice, rekavši da žele da budu tretirani na isti način kao i premijer. Pozivajući se na istragu „partigatea“, rekli su da žele da im se pošalje upitnik kako bi se utvrdilo da li su uradili nešto loše, a ne da budu uhapšeni.

Ali u ponedeljak uveče su napustili balkon.

Portparol Vestminsterske policije rekao je: „Četiri osobe koje su protestovale na balkonu zgrade na trgu Belgrejv sišle su i uhapšene. Policija će ostati na licu mesta.”

Ulica je ranije bila ograđena, a na licu mesta je najmanje 10 policijskih vozila i desetine policajaca.

U razgovoru za novinsku agenciju PA tokom popodneva, jedan od demonstranata, koji je odbio da kaže svoje ime, ali je rekao da je iz Litvanije, rekao je: „Sva naša grupa se pomirila sa hapšenjem jer je to uvek bila jedna od opcija. Spreman sam da preuzmem posledice za nešto u šta verujem.”

Demonstranti su rekli da osećaju da su i njihove zemlje ugrožene Putinom. Rekli su da žele da otvore vilu – za koju kažu da „ima previše soba za izbrojavanje“, uključujući bioskop i vinski podrum – za Ukrajinke koji beže od rata, zajedno sa drugim izbeglicama kojima je potrebno sklonište.

U poruci ruskim oligarsima, skvoteri su rekli: „Vi okupirate Ukrajinu, mi vas okupiramo“.

Ovaj deo Londona dobio je nadimak „kvart oligarha“ jer je toliko bogatih Rusa kupilo imanje u toj oblasti, na korak od Bakingemske palate.

Deripaska je aluminijumski magnat. On je pozvao Putina da sklopi mir sa Ukrajinom. On je bio među sedam ruskih oligarha koji su prošle nedelje pod sankcijama britanske vlade.

Skvoteri su takođe kritikovali britanske banke i delove establišmenta za koje kažu da su dozvolili oligarsima da peru svoje milijarde u Londonu.

Odbili su da kažu kako su ušli u Deripaskino imanje, ali su rekli da su „za to bile potrebne veštine penjanja“ i „magija skvotera“.

„Ovo nije običan skvot, ovo je oslobađanje imovine“, rekao je jedan od skvotera.

U saopštenju poslatom Gardijanu, skvoteri su rekli da je invazija na Ukrajinu poslednja u nizu kršenja ljudskih prava od strane Putinove vlade, uključujući bombardovanje Sirije i maltretiranje LGBT osoba.

„Ova vila će služiti kao centar za podršku izbeglicama Ukrajincima i ljudima svih nacija i etničkih grupa“, rekli su oni.

Skvoteri su rekli da se pozivaju na duh Nestora Mahna, ukrajinskog anarhističkog revolucionara. Rekli su da neće dobrovoljno napustiti imanje i planirali su da se zabarikadiraju ako policija ili sudski izvršitelji pokušaju da ih uklone.

Pre nego što je grupa uhapšena, portparol policije Metropolitena rekao je: „Policija je pozvana nešto posle 01:00 u ponedeljak, 14. marta, u stambeni objekat na trgu Belgrejv, SV1. Policajci su prisustvovali i otkrili da je jedan broj ljudi ušao i okačio transparente sa prozora na spratu. Policajci ostaju na lokaciji.”

Ovo nije prvi put da su skvoteri zauzeli londonsku vilu jednog oligarha. Grupa je 2017. zauzela vilu Andreja Gončarenka na obližnjem Trgu Iton, za koju su rekli da žele da otvore kao sklonište za beskućnike. Gončarenko trenutno nije pod sankcijama britanske vlade.